Svijet

Oštre osude iz svijeta: "Napad se tiče svih ljudskih bića"

Oštre osude napada na redakciju lista "Šarli Ebdo" u Parizu, najtežeg terorističkog napada u Francuskoj u ovom vijeku, stižu iz cijelog svijeta.
Oštre osude iz svijeta: "Napad se tiče svih ljudskih bića"
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da napad u Parizu nije samo napad na građane Francuske, već i na slobodu medija i pravo na slobodu govora. 
Britanski premijer Dejvid Kameron, koji će danas ugostiti Merkel u Londonu, rekao je da su ubistva u Parizu "mučna". 
"Stajemo uz francuski narod u borbi protiv terorizma i u odbrani slobode govora", naveo je Kameron. 
Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je naveo da je duboko šokiran današnjim napadom. 
"Ovo je varvatski akt koji se ne smije tolerisati i koji se tiče svakog od nas, nas kao ljudskih bića i nas kao Evropljana", naveo je Junker, prenosi B92. 
Osuda napada stigla je i iz Bijele kuće, odakle je portparol predsjednika SAD Baraka Obame u njegovo ime uputio saučešće svim porodicama stradalih i ranjenih. 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je preko Tvitera uputio izraze solidarnosti Francuskoj i ocijenio da je reč o gnusnom napadu na medijske slobode. 
Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina naveo je da Rusija "oštro osuđuje terorizam u svim oblicima" i da izražava duboko saučešće porodicama žrtava, Parižanima i svim Francuzima. 
"Borba protiv terorizma nije moguća bez multilateralne saradnje. Uvjereni smo da se teroristička djela ne mogu ničime opravdati", navodi se u Putinovoj poruci. 
Napade je osudio i šef diplomatije predsjedavajuće Letonije Edgars Rinkevičs, kao i italijanski premijer Mateo Renci. 
Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović najoštrije je osudila teroristički napad na francuski satirični list. 
"Ovo je napad bez presedana na slobodu medija i slobodu izražavanja", navela je Mijatović u saopštenju. 
Francuski predsjednik Fransoa Oland je ispred redakcije lista rekao da je u pitanju teroristički akt i napad na slobodu.

Portal Analitika