Abiznis

Zbog pada cijena energenata padaju sve potrošačke cijene

Sve niže cijene energenata izazvale su pad potrošačkih cijena u Evropskoj uniji na godišnjem nivou, prvi put od 2009, pokazuju zvanični podaci objavljeni danas.
Zbog pada cijena energenata padaju sve potrošačke cijene
Portal AnalitikaIzvor

Ovakav razvoj događaja će po svoj prilici učvrstiti tržišna očekivanja da će Evropska centralna banka uskoro intervenisati agresivnim stimulativnim mjerama radi borbe protiv deflacije.

Statistička agencija Eurostat je dala grubu procjenu da su maloprodajne cijene u eurozoni u decembru 2014. godine pale za 0,2 odsto u odnosu na decembar 2013. 

Pad je veći od očekivanog, jer su tržišta predviđala smanjenje od 0,1 odsto. Glavni razlog pada stope inflacije jeste nagli pad cijena nafte, što se najviše vidi kad vozači odu na pumpu da kupe gorivo, prenosi Beta. 

Mnogi na tržištu predviđaju da će Evropska centralna banka podržati program kupovina obveznica iza kojih stoje evropske vlade, na liniji onog što su prethodnih godina radile druge centralne banke u svijetu, poput američkih Federalnih rezervi i Banke Engleske. 

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi nedavno je ukazao da bi nešto uskoro moglo biti objavljeno radi hvatanja u koštac s pritiskom na smanjenje cijena u eurozoni. 

Sljedeći sastanak Evropske centralne banke zakazan je za 22. januar.

Portal Analitika