Abiznis

Više kredita, niže kamatne stope

U Udruženju banaka Crne Gore (UBCG) očekuju rast kreditne aktivnosti ove godine i nastavak trenda blagog smanjenja aktivnih kamatnih stopa.
Više kredita, niže kamatne stope
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar UBCG, Mirko Radonjić, rekao je agenciji Mina-business da će kreditna aktivnost banaka rasti uz adekvatan i veći priliv novih kvalitetnih i zdravih biznis ideja i projekata koje će banke sigurno podržati.

"Na kraju oktobra prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite snižena je u odnosu na septembar 1,06 procentnih poena na 9,71 odsto, na šta je uticala velika konkurencija među bankama i uvažavanje preporuke Centralne banke (CBCG)", kazao je Radonjić.

On je dodao da je najava ulaska tri strane banke na crnogorsko tržište u ovoj godini dobra vijest, koja ukazuje da postoje značajni strani investitori koji procjenjuju da se na bankarskom tržištu Crne Gore može regularno i uspješno poslovati.

“Otvaranje novih banaka poboljšaće bankarsku ponudu, uvećaće raspoloživa kreditna sredstva, pojačaće konkurenciju i stvoriće povoljnije uslove za korisnike finansijskih usluga”, naveo je Radonjić.

On smatra da tržište treba da bude glavni regulator koji će odrediti potreban broj banaka koje će raditi u Crnoj Gori, uz prethodnu provjeru potrebne dokumentacije i dobijanja dozvole za rad od CBCG.

Radonjić je saopštio da je stanje u bankarskom sektoru u prošloj godini bilo stabilno, ali su se banke suočavale sa brojnim problemima, među kojima je najveći problem nekvalitetnih kredita.

“Stanje u bankarskom sektoru bilo je stabilno i to u kontinuitetu tokom čitave prošle godine, na šta posebno ukazuju parametri likvidnosti i solventnosti, koji su značajno iznad propisanog regulatornog nivoa”, rekao je Radonjić.

On je dodao da je bankarski sektor je na kraju trećeg kvartala ostvario pozitivan finansijski rezultat od 20,72 miliona eura i izvjesno je da će takav biti za čitavu prošlu godinu.

Radonjić je podsjetio da podacima za treće tromjesečje nije obuhvaćena Lovćen banka, koja je u septembru počela da radi, dok je ostalih 11 ostvarilo dobit.

On je saopštio da se banke suočavaju sa brojnim problemima, a da su nekvalitetni krediti najveći.

“To nije problem koji je karakterističan samo za crnogorski bankarski sektor, već su sa njim suočeni i sektori u regionu i šire”, kazao je Radonjić.

Nekvalitetni krediti u Crnoj Gori na kraju oktobra su dostigli nivo od 16,46 odsto ukupnih i iznosili su 398,9 miliona eura, što je u odnosu na kraj 2013. godine 5,7 odsto manje.

Prema riječima Radonjića, nekvalitetni krediti u Albaniji iznose 25 odsto ukupnih, u Srbiji 20,6 odsto, Mađarskoj 16,9 odsto, a Bosni i Hercegovini 15,47 odsto.

Radonjić očekuje da će se usvajanjem Predloga zakona o sporazumnom finansijskom restruktuiranju smanjiti, odnosno ublažiti problem nekvalitetnih kredita, ali da se neće potpuno riješiti.

Izvor: MINA; foto: novilist.hr

Portal Analitika