Svijet

Republikanci na čelu oba doma Kongresa nakon „pobune“ kolega

Predstavnički dom SAD-a ponovo je izabrao za predsjednika republikanca Džona Bejnera, uprkos protivljenju poslanika iz redova konzervativnog Pokreta čajanka, prenosi B92.
Republikanci na čelu oba doma Kongresa nakon „pobune“ kolega
Portal AnalitikaIzvor

Kako pišu američki mediji, trenutku kada republikanci poslije osam godina preuzimaju kontrolu nad oba doma Kongresa, prethodila je pobuna, koja nije viđena 80 godina.

Bejner je dobio podršku 216 članova donjeg doma Kongresa, što mu je bilo dovoljno za treći mandat na čelu Predstavničkog doma, koji traje dvije godine. S druge strane, 25 republikanskih poslanika glasalo je za druge kandidate, ili su bili uzdržani, pošto Bejnera smatraju nedovoljno konzervativnim ili suviše popustljivim. To je ukazalo na raskol u Republikanskog stranci, baš u vrijeme kada lideri te stranke pokušavaju da uvjere glasače da mogu efikasno da vladaju.

Republikanci su preuzeli kontrolu u oba doma Kongresa, Senatu i Predstavničkom domu, prvi put poslije osam godina, što će znatno otežati posljednje dvije godine mandata američkog predsjednika Baraka Obame.

Portal Analitika