Region

TAHIRI: Ilegalna uplitanja Srbije stvaraju tenzije i nestabilnost na Kosovu

Vlada Kosova zvanično je obavijestila predstavnike Evropske unije o nezakonitom uplitanju vlasti Srbije na Kosovu, koje se do sada manifestovalo kroz imenovanje privremenih vijeća srpskih vlasti u opštinama na Kosovu, saopšteno je iz Vlade Kosova, a prenosi Blic.
TAHIRI: Ilegalna uplitanja Srbije stvaraju tenzije i nestabilnost na Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

- Vlada Republike Kosovo juče je i zvanično upoznala EU o nastavku ilegalnog uplitanja Srbije na Kosovu i gaženju Sporazuma iz Brisela, a povodom odluke o nastavku funkcionisanja paralelnih struktura u opštini Štrpce, imenovanjem za ilegalnog predsjednika Štrpca čoveka koji je istovremeno izabrani gradonačelnik te opštine (na kosovskim izborima) - navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Beogradski list dalje prenosi da je u pismu koje je ministarka za dijalog Kosova i Srbije Edita Tahiri uputila predstavniku EU Fernandu Đentiliniju, zatraženo da EU „preduzme sve mjere kako bi se zaustavilo uplitanje Srbije kroz paralelne strukture na Kosovu“, i istakla da Srbija nastavlja da gazi Briselski sporazum od 19. aprila 2013. godine o normalizaciji odnosa između dvije zemlje, koji je postignut uz garancije EU, time što stvara ilegalne organe na Kosovu.

U saopštenju se dalje navodi da je ministarka Tahiri ponovila kako Srbija nastavlja da održava paralelne strukture u četiri opštine na sjeveru, o čemu je Vlada Kosova redovno informisala EU, uključujući i izvještaj o stanju realizacije Sporazuma iz Brisela, koji je dostavljen EU u oktobru 2014 godine.

- Tahiri je u pismu prenijela ocjene Vlade koja smatra da je takvo djelovanje, u suštini, destruktivno i ima za cilj rušenje mnogih rezultata iz procesa dijaloga u Briselu o normalizaciji međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije, a dovodi u pitanje mir i stabilnost u regionu – stoji u saopštenju i dodaje da su ilegalna uplitanja Srbije na Kosovu stvarala i stvaraju tenzije i nestabilnost na Kosovu.

Blic podsjeća da je Vlada Srbije krajem prošle godine donijela odluku o nastavku djelovanja privremenih odbora u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu. U nekim od tih odbora, kao što su Leposavić, Štrpce, Zvečan i Zubin Potok, na čelu odbora su gradonačelnici opština koji su izabrani na izborima koje su organizovale vlasti u Prištini.

Izvor: Blic (blic.rs)

Portal Analitika