Društvo

MIHAILO: Ubrzo će oni mrznuti u snijegu, a mi ćemo biti u našim hramovima

Na očigled demokratske Evrope, vjernici CPC mrznu po snijegu i ledu na Trgu Kralja Nikole. Ne daju nam ući u Cetinjski manastir, na Ćipur, u Vlašku crkvu, kao ni ostale vjerske objekte diljem Crne Gore. Ne možemo se pokloniti ni ćivotu Svetog Petra Cetinjskog, ni prepodobnom Ivanu Crnojeviću, ni Svetom Vasiliju Ostroškom, kazao je mitropolit CPC Mihailo na današnjem nalaganju badnjaka na Cetinju.
MIHAILO: Ubrzo će oni mrznuti u snijegu, a mi ćemo biti u našim hramovima
Portal AnalitikaIzvor

Vjernici CPC su i ove godine nalagali badnjak na Dvorskom trgu ispred Dvora Kralja Nikole, a po tradiciji su ih donijeli predstavnici plemena Martinovića i Borilovića, a zatim ih blagoslovio mitropolit Mihailo.

- Dragi moji Crnogorci i Crnogorke, evo nas opet na slavnom Cetinju, okupljeni oko značajnih istorijskih i crkvenih ikona Crne Gore. Kontinuirano se odlažu neke stvari za bolja vremena, a sve u korist onih koji nas izdaju i vjerski i nacionalno omalovažavaju i negiraju. Čudimo se, dragi moji Crnogorci ovim militantnim, antihrišćanskim anđelima u srpskoj mitropoliji u Crnoj Gori, i njihovim antihrišćanskim, nezajažljivim apetitima i njihovim nadama da će našu skupo branjenu domovinu srušiti, i spolja i iznutra – kazao je Mihailo pozdravljajući okupljene vjernike CPC na Dvorskom trgu.

U svom obraćanju Mihailo je podsjetio i da je CPC mnogo puta naglašavala da se „potrošilo mnogo vremena za dokazivanje onoga što je davno dokazano – da je Crna Gora stara i cijenjena država, da je za njenu obnovu bilo potrebno više od 80 godina, kao i za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve“. No, on dodaje kako i dalje nijesu riješena neka pitanja od fundamentalnog značaja - obnova nacionalnog kulturnog fonda, povraćaj državnog vlasništva nad crnogorskim crkvama i manastirima, kao i uklanjanje nelegalnih vjerskih objekata koji se podižu širom Crne Gore.

- Tjeraju nas da se borimo za ravnopravnost u sopstvenoj državi koju smo obnovili, a njen katastarski suverenitet je prepušten srpskoj svetosavskoj crkvi, koja devastira crnogorske crkve i manastire već devet decenija. Očekujemo od države Crne Gore da konačno riješi pitanje imovine CPC. Vjerujem da ovo neće dugo trajati i vrlo brzo ćemo zamijeniti naše uloge i oni će se mrznuti u snijegu, a mi ćemo biti u našim hramovima - naveo je mitropolit CPC, poručivši da „dok je Cetinja, biće i Crne Gore - dok je Crne Gore, biće i Cetinja“.

Božićnu poslanicu mitropolita Mihaila pročitao je glumac Slobodan Marunović.

J.Đ.

Portal Analitika