Društvo

Preminuo Nikola Masoničić, predsjednik barskog SUBNOR-a

U nedjelju je u svom domu u Polju umro predsjednik barskog SUBNOR-a, partizan, revolucionar i antifašista Nikola Mićov Masoničić.
Preminuo Nikola Masoničić, predsjednik barskog SUBNOR-a
Portal AnalitikaIzvor

Masoničić je rođen 1921. u selu Gluhi Do u Crmnici. Nakon barske Niže gimnazije, pošao je da uči Bogosloviju na Cetinju, gdje je pristupio Savezu Komunističke Omladine Jugoslavije. U toku Drugog svjetskog rata bio je najprije ilegalac u rodnom gradu, a potom borac Lovćenskog odreda, gdje je postao komesar čete. Naređenjem Komunističke Partije Jugoslavije, raspoređen je u Krajinu (Ostros) i Šestane, kao komandant prve partizanske jedinice koja je ušla u taj dio Crne Gore. Tu je ostao do kraja rata.

Poslije ratnih dejstava postao je član KPJ, potom i pomoćnik šefa OZNE za srez barski, gdje se borio protiv ostataka kvislinškog pokreta, u sastavu Ministarstva Narodne odbrane, pod komandom Maršala Tita. “Držao je teritoriju” od Brajića do albanske granice, Crmnicu, Krajinu i Šestane, sve do odlaska u prvu generaciju UDBINE škole, u Beograd krajem aprila 1948. godine. Avgusta 1949. došao je na čelo službe koja se bavila obavještajnim radom u selu Vladimir, blizu albanske granice, i uz kraće prekide obavljao taj posao do 1951. Od rata do penzionisanja radio je u službi Državne bezbjednosti.

Sve do smrti bio je dugogodišnji aktivni član i predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara, i vrlo plodonosan publicista. Uspio je da od zaborava otrgne događaje koji su se u Baru i Crnoj Gori dešavali u toku Drugog svjetskog rata, te tako njegov autorski potpis stoji iza monografija “Pokoljenjima za pamćenje - Opština Bar u NOB-u”, “Događaji i ličnosti – Bar kroz vjekove”, te niza zbornika na našem i italijanskom jeziku. Do posljednjih mjeseci života svakodnevno je išao na posao u kancelariju barskog SUBNOR-a, a plod tog rada su još dvije knjige čiji se izlazak očekuje tokom ove godine.

Bio je strastveni filatelista, jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Filatelističkog kluba Bar. Na Masoničićevu inicijativu, Bar je postao dio Foruma udruženja antifašista i partizana i istorijskih instituta Jadransko-jonskih gradova.

Dobitnik je Ordena bratstva i jedinstva, Ordena rada, Ordena zasluga za narod i Ordena za vojne zasluge Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, medalje Ruske federacije povodom 70 godina pobjede nad fašizmom, te specijalne Povelje Svjetske federacije ratnih veterana.

Jutros je povodom smrti Nikole Mićovog Masoničića održana Komorativna sjednica u sali Skupštine opštine Bar, a 14:00 je sahrana na Gradskom groblju Gvozden brijeg.

Izvor: barinfo.me

Portal Analitika