Društvo

Crkvene podjele: Ignorisanje ideje pomirenja

Ista meta, isto odstojanje. Ovako bi se u samo jednoj rečenici mogla ocijeniti situacija po pitanju crkvenih podjela i rješavanja pravoslavnog crkvenog pitanja u Crnoj Gori.
Crkvene podjele: Ignorisanje ideje pomirenja
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući odnos države prema crkveno-vjerskim zajednicama podgorički paroh Velibor Džomić je nedavno upozorio nadležne „da je krajnje vrijeme da se pristupi donošenju jednog ozbiljnog, temeljnog zakona o vjerskim zajednicama i zakona o restituciji i obeštećenju za oduzetu crkvenu imovinu”, podsjeća  Pobjeda.

„Sve dok taj zakon ne bude donešen i dok se ta tema ne izmjesti iz partijsko-dnevnih potreba“, tvrdi Džomić, manipulisaće se vjerskim osjećanjima građana i izazivaće se podjele.

"Govoriti o dvije crkve u Crnoj Gori sa teološkog stanovišta je jako teško. U ovom trenutku Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koja sebe tako zove, zvao bih vjerska organizacija, a ne crkva", ističe za Pobjedu vjerski analitičar Živica Tucić.

On smatra da su kanonski razlozi nepremostiva prepreka za bilo kakvu priču o pomirenju SPC i CPC, jer za Srpsku crkvu ne postoji Crnogorska pravoslavna crkva.

"Mitropolit Amfilohije potpuno odbija i osporava Crnogorsku pravoslavnu crkvu i u tome ga podržavaju druge crkve. CPC sa svoje strane pokušava da ima manifestacije i to je u redu. Ali Crnoj Gori ne trebaju konfrontacije. U Crnoj Gori religija nikada nije igrala ekstra važnu ulogu. Religija je bila dio identiteta", rekao je on.

Prema njegovim riječima uvijek se držalo do crkve, popa, do vladike više iz nacionalnog nego iz nekog vjerskog ubjeđenja.

"U ovom trenutku problem religije, ne crkava, u Crnoj Gori je nerješiv. U ovom trenutku se stvaraju razne ideje, razni pokreti a vidjećemo šta će biti za 10, 20 godina", kazao je analitičar Tucić.

"Donošenje zakona o saradnji države sa pravoslavnim crkvama u Crnoj Gori moglo bi da doprinese prevazilaženju postojećih odnosa pod uslovom da se obezbijedi Crnogorcima ostvarivanje prava na očuvanje i zaštitu nacionalnog, etničkog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta", kaže u razgovoru za Pobjedu mitropolit CPC Mihailo.

Donošenje Zakona o vjeroispovjesti, koji je trebalo da bude konačno usvojen krajem prošle godine, odgođeno je za drugi kvartal 2015.

Izvor: Pobjeda
Foto: rtcg.me

Portal Analitika