Region

Srbija: Na pomolu prekid štrajka advokata

Predstavnici Advokatske komore Srbije (AKS) i tamošnjeg Ministarstva pravde su nakon današnjih pregovora približili stavove, čime se nazire prekid obustave rada advokata u Srbiji koji traje više od četiri mjeseca.
Srbija: Na pomolu prekid štrajka advokata
Portal AnalitikaIzvor

Nakon današnjeg susreta u Advokatskoj komori predstavnici dvije strane su postigli saglasnost u vezi s promjenom zakona o notarima, što je bio suštinski razlog protesta advokata. Predstavnici stručnih timova su ocijenili da je ostalo da se dogovore još tehnički detalji vezani za izmjene propisa i Zakona o javnim bilježnicima, te da se prekid protesta može očekivati ubrzo.

Jasmina Milutinović iz stručnog tima AKS-a je nakon pregovora izjavila da su dobili uvjeravanja od Ministarstva pravde da bi se izmjena spornog zakona mogla usvojiti na prvom zasjedanju skupštine čime bi se, kako je istakla, stvorili uslovi za prekid obustave rada.

"Približili smo stavove i otklonili sva sporna pitanja. Kroz razgovore smo došli do rješenja koja zadovoljavaju naše zahtjeve u mjeri koja će obezbjediti prekid obustave rada", rekla je ona.

Objasnila je da će novim zakonskim rješenjima sve ono što bude građanin ili advokat sastavljao notar potvrđivati, što je, kako je podsjetila, bio i osnovni zahtjev advokata, a da će se ono što notari budu sastavljali odnositi na pravno nesposobna ili invalidna lica.

Pomoćnik ministra pravde i član stručnog tima Čedomir Backović je naveo da pregovori nijesu  završeni i izrazio očekivanje da će oni rezultirati dogovorom koji će biti "na podjednako zadovoljstvo obje strane".

"Mislim da smo na pragu okončanja pregovora, nema ničega neprihvatljivog. Zajedničkim pregovorima smo uspjeli da izbrusimo neka pitanja gdje su ponovo nezadovoljavajuća i za ministarstvo i advokaturu, a sve poštujući suštinu postojanja latinskog noterijata, odnosno bilježništva u Srbiji", rekao je Backović.

On je kazao da su ovi pregovori pokazali da je ono oko čega je bilo mimoilaženja, nije bila stvar suštine, nego pogleda rješavanja nekih pravnih problema i da ova obustava rada treba da prestane što prije.

Predsjednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević saopštio je prošle sedmice da su pregovori sa vlastima propali i najavio da će tokom radikalizacije protesta imenovati "velikog brata", za kojeg smatra da stoji iza nastalog problema sa notarima

Advokati u Srbiji su zbog visokih poreza i primjena Zakona o javnom bilježništvu, kojim je ukinuta mogućnost advokatima da sklapaju ugovore o prometu nekretnina, stupili u protest 17. septembra prošle godine, tvrdeći da je prekršen Ustav.

(Vijesti.ba)

Portal Analitika