Svijet

TURSKA: Još 15 policajaca uhapšeno zbog prisluškivanja

Turska policija uhapsila je još 15 policajaca osumnjičenih za prisluškivanje, u okviru racija koje je izvela širom Turske, prenosi Blic.
TURSKA: Još 15 policajaca uhapšeno zbog prisluškivanja
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja novinska agencija Anadolija, policajci su uhapšeni nakon upada policije u njihove kuće u osam turskih gradova. Takođe se podsjeća da je nekoliko desetina policajaca uhapšeno tokom 2014. godine pod sumnjom da su prisluškivali predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i druge zvaničnike.

Vlada je saopštila da su policajci povezani sa jednim od najuticajnijih islamskih pokreta u Turskoj, koji predvodi izbjegli propovjednik Fetulah Gulen. Taj pokret uživa veliku popularnost u Turskoj, ali je i na meti kritika - optužuju ga da prikriveno širi islamizam u svojim privatnim školama u 140 zemalja.

Erdogan i njegovi sljedbenici ističu da postoje „paralelne strukture“ pokreta Gulena u državnom aparatu i njegovom pokušaju da zbaci vladu, što je za posljedicu imalo masovno smjenjivanje policajaca, sa ciljem da se te strukture unište.

Gulenov pokret je godinama podržavao proislamsku vladu, posebno u njenim naporima da potisne politički uticaj vojske, ali već izvjesno vreme, između dva islamska tabora postoje netrpeljivosti, pa čak i otvoreno neprijateljstvo. Pripadnici Gulenovog pokreta smatraju da je Erdogan sve autoritarniji i kritikuju njegov odnos prema demonstracijama održanim prošlog ljeta, istakavši da je akcija policije protiv demonstranata znak „nedemokratskog odnosa“ prema onima koji kritikuju društvo.

Foto: Al Džazira (aljazeera.com)

Portal Analitika