Abiznis

Gazdama do osam godina zatvora, ako ne uplaćuju poreze i dažbine

Prema posljednjim podacima Poreske uprave 50 najvećih poreskih dužnika duguje oko 93 miliona eura za poreze i doprinose na lična primanja.Poreski dug trenutno isznosi 537 miliona eura, od čega dvije trećine nije naplativo.
Gazdama do osam godina zatvora, ako ne uplaćuju poreze i dažbine
Portal AnalitikaIzvor

Shodno Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o poreskoj administraciji, poslodavcima koji izbjegavaju da uplate poreze i dažbine slijedi kazna zatvora od jedne do osam godina, uz novčanu kaznu koju zakon nije striktno precizirao. Aktuelni zakon je neuplaćivanje poreza tretirao kao prekršaj.

U Predlogu zakona, dostavljenom Portalu Analitika, kao najmanja mjera navedeno je neuplaćivanje poreza od 1000 eura.

“Ko u namjeri da izbjegne plaćanje poreza i drugih dažbina ne obustavi i/ili ne uplati porez i druge dažbine po odbitku na odgovarajući uplatni račun, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 1.000 eura kazniće se kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom. Ako iznos obaveze, čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000 eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do šest godina i novčanom kaznom”, navodi se u Predlogu zakona.

Za najteža poreska krivična djela, kada se izbjegava platiti 100.000 eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina i novčanom kaznom.

Zatvorske kazne za poreske prevare: Prema slovu predloga zakona koji je usvojila Vlada na prošloj sjednici, ko u namjeri da ostvari pravo na neosnovanu preplatu poreza i drugih dažbina, podnese poresku prijavu neistinitog sadržaja u kojoj iskaže iznos preplate u iznosu od 5.000  eura do 30.000  eura, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine i novčanom kaznom.

“Ako je iznos iskazane preplate, preko 30.000  eura do 100.000 eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseca do pet godina i novčanom kaznom, a ako je iznos poreske prevare veći od 100.000  eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do 10 godina i novčanom kaznom.“

Minimalna plata u državi iznosi 193 eura i veliki dio privatnih poslodavaca  zaposlenim uplaćuje poreze i doprinose na taj iznos, a ostatak daje radnicima “na ruke”.Prema procjenama Ministarstva rada i socijalnog staranja, država godišnje gubi više od 90 miliona eura zbog takve prakse.  Procjenjuje se da oko 50 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori prima plate po principu „pola na ruke, pola preko računa“

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika