Svijet

Poljaci platili 62.500 eura za lekturu govora Šikorskog

Poljski poreski obveznici platili su najmanje 62.500 eura samo za to da govori njihovog donedavnog šefa diplomatije Radoslava Šikorskog, inače diplomca Oksforda i svojevremeno ratnog izvještaca britanskih medija, zvuče savršeno na engleskom jeziku, objavio je u novom broju poljski nedjeljnik "Vprost."
Poljaci platili 62.500 eura za lekturu govora Šikorskog
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U prosjeku 4.750 eura po govoru nije plaćano za prevod, već poznaniku  Šikorskog, nekadašnjem britanskom ambasadoru u Varšavi Čarlsu Krofordu za to da provjeri da li je prevod zaista u duhu engleskog jezika.

Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je nedjeljniku da je anagažovalo Kroforda kao konsultanta za 14 govora Šikorskog u periodu od 2010. do 2014. godine i da je plaćalo u prosjeku preko 4.700 eura po govoru.

"Kroford je bio konsultant samo za govore ministra na engleskom jeziku. Njegove obaveze su bile editorske, ispravke grešaka u prevodu sa poljskog na engleski jezik", odgovorilo je redakciji "Vprosta" poljski MIP.

Šikorski je inače u MIP-u imao stalno zaposlenog prevodioca i editora govora na engleskom jeziku, kćerku tadašnjeg ministra finansija Jaceka Rostovskog.

Kroford je kao britanski ambasador boravio u Varšavi od 2003. do 2007. godine a zatim je napustio britansku diplomatiju i osnovao konsalting agenciju i sada se bavi konsaltingom u javnim obraćanjima i govorima.

Skupo plaćeni konsultant sadašnjeg predsjednika poljskog parlamenta, Šikorskog, trenutno promoviše svoju knjigu "Pisanje govora za lidere. Govori koji će natjerati publiku da traži još".

Portal Analitika