Društvo

SZO sprovela edukaciju o korišćenju novog informacionog sistema za transfuziju krvi

Svjetska zdravstvena organizacija, uz finansijsku podršku Evropske unije, sprovela je obuku više od 100 zaposlenih u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore, opštim bolnicama i specijalnoj bolnici u Risnu, u cilju jačanja njihovih kapaciteta za korišćenje novog informacionog sistema “Integralnog informacionog sistema Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore”.
SZO sprovela edukaciju o korišćenju novog informacionog sistema za transfuziju krvi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kazali u Zavodu, moderan transfuziološki informacioni sistem, koji je od nedavno u funkciji u Zavodu, razvijen je kao dio “Integralnog informacionog sistema zdravstva u Crnoj Gori”, u cilju poboljšanja kvaliteta, sigurnosti, efikasnosti, finansijske odgovornosti i kliničke upotrebe komponenti krvi u Crnoj Gori.

- Zaposleni u Zavodu za transfuziju Crne Gore će biti u prilici da koriste novi informacioni sistem, koji predviđa uvođenje bar-kodova na uzetim jedinicama krvi, što će obezbijediti poštovanje osnovnog transfuziološkog principa praćenja krvi od vene davaoca do vene primaoca. Informatička podrška transfuziološke djelatnosti omogućiće i veću dostupnost i tačnost podataka o davaocima u sistemu zdravstva, kao i praćenje zaliha krvi na nivou Crne Gore. Podaci dobijeni iz informacionog sistema poslužiće Zavodu i kao alat za kontrolu i analizu rada, ali i racionalnu upotrebu resursa - ističu u Zavodu.

Kako su objasnili, jedan od benefita sistema koji se koristi u Zavodu jeste i rad na promociji dobrovoljnog davalaštava krvi na osnovu precizne baze podataka davalaca.

- Sistem omogućava praćenje efekata promotivnih aktivnosti vezanih za dobrovoljno davalaštvo, upotrebu savremenih kanala komunikacije (e-mail i SMS poruke) u cilju poboljšanja dobrovoljnog davalašva i dnevno, precizno praćenje stanja u davalaštvu - saopšteno je iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.

Edukacija je realizovana u okviru IPA projekta „Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi”.

Portal Analitika