Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Igor i Ratka dobitnici izdanja „Nove knjige“

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagrađuju dva naša čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Igor i Ratka dobitnici izdanja „Nove knjige“
Kristina Jerkov
Kristina JerkovAutor
Portal AnalitikaIzvor

Ovog puta dobitnici su Igor Marković, kome je pripala knjiga "Pobinjeni", i Ratka Pavićević koja će dobiti naslov "Bog malih stvari".

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

0501pobunjeni

Veronika Rot: Pobunjeni

Još dramatičniji nastavak knjige „Divergentni“ Veronike Rot.

Divergentni u ovoj knjizi postaju Pobunjeni.

U distropiskom Čikagu podijeljenom na pet feakcija, mir je poremećen napadom Učenih na Nesebične. Nesebični su podijeljeni.

Kome će se prikloniti Nesebični? Da li će Miroljubivi ostati po strani?

Tris i Četiri pokušavaju da se snađu u novonastaloj situaciji i da spasu ono dobro što je ostalo od njihovog svijeta i njihovih osjećanja.

0501bogmalihstvari

Arundati Roj: Bog malih stvari

Ovaj roman je priča o bratu i sestri blizancima, o njihovim čistim, dječijim nestašlucima i njihovim malim srcima. Njihovi nevini životi su regulisani zakonima koji određuju ko treba da bude voljen i kako... I koliko...

Od trenutka kada im u posjetu dođe Sofi Mol, rođaka iz Engleske, brat i sestra počinju da shvataju da stvari mogu da se promijene u jednom danu. Da životi mogu da dobiju nove, ružne oblike, čak i da se prekinu zauvijek!

Ovo je roman usidren u moru patnje, ali je istovremeno beskrajno duhovit i čaroban. Autorka na senzacionalan način, „natopljen“ bojama, mirisima i svjetlošću, otkriva gole kosti čovječanstva, uspješno ljušteći slojeve tradicije, kaste, religije, viđene očima dvoje djece na njihovom putu kroz svijet malih stvari. Ovo je knjiga mudrosti, ali ono što je čini izuzetnom jeste da je istovremeno lijepa i lukava. Ovo je jedna od najljepših knjiga o ljubavi i gubitku. Knjiga je zaista - o malim stvarima. I stvarno velikim stvarima. Ljubav. Ludilo. Nada. Beskonačna radost. Smrt.

„Bog malih stvari“ je mnogo toga, ali jedno definitivno nije - štivo za nestrpljive. Ova priča zahtijeva od čitaoca punu pažnju i učešće. Knjiga koja ima sopstveni jezik, muzikalan i pristupačan.

 

Portal Analitika