Društvo

Ribolovne dozvole u prodaji, ostaju kvote i limiti

Sa kalendarskom 2015. godinom startovala je i sportska ribolovna sezona na moru. Klubovi za sportski ribolov, ukupno 22 aktivna, među kojima su i dva nova, dobili su prve količine dozvola u okviru kvote koja je propisana zakonom.
Ribolovne dozvole u prodaji, ostaju kvote i limiti
Portal AnalitikaIzvor

Cijena dozvole je 20 eura (ribolov štapom ili karolom iz ruke), dok je dozvola za podvodni ribolov na dah – 40 eura.

Parangal se više ne ubraja u sportski alat, kao ni samice koje su odavno van zakona.

Na papiru stoje vrlo rigorozne i restriktivne odredbe, kako u pogledu alata koji se mogu koristiti, tako i količine ulova koji se ne smije stavljati u promet. U praksi, međutim, malo od toga je moguće dosljedno primijeniti i iskontrolisati.

„Rješenjem da se ova oblast dvostruko ograniči – količinom dnevnog ulova od tri kilograma, a sa druge strane brojem dozvola, a time faktički i sportskih ribolovaca na našem moru jedinstvena smo zemlja u regionu i na Mediteranu“, potvrdio je za Pobjedu predsjednik Upravnog odbora Saveza za sportski ribolov na moru Marko Sijerković.

Prema njegovim riječima, neće biti bojazni da će faliti dozvola, samo što će one biti u etapama nabavljane i dostavljene klubovima.

Dozvola važi na teritoriji svih primorskih opština, nezavisno gdje je izvadili, tako da se sa dozvolom iz Novog može loviti štapom i iz ruke, odnosno podvodnom puškom u Ulcinju i obrnuto.

Krivolov ostaje veliki problem iako je to nezamislivo u vrijeme ovako razvijene tehnike i mogućnosti kontrole.

„Nama sportistima je teško da sami kontrolišemo ovu pojavu. Ingerencije su na neki način prebačene na klubove, a mi nemamo pravih ovlašćenja i mogućnosti da uspješno reagujemo. Raspoloženi smo da damo i čamac i ljude ali očekujemo da se uključe i MUP i inspektori, a ne da na moru vladaju krivolovci raznih vrsta. Postoji velika praznina u kontroli i nažalost bez institucionalnog okvira i pojačanih mjera – efekta nema. Nemoguće je očekivati da bez preciznih ingerencija, asistencije policije i drugih službi – sportski ribolovni klubovi ulaze sami u okršaj sa ovim vidom kriminala. To je mnogo ozbiljniji problem koji traži akciju većeg broja subjekata“, navodi Sijerković.

 

Pobjeda, CDM

Portal Analitika