Društvo

Rastislavu Vrbenskom povelja “Ivan Crnojević”

Direktor Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za Evropu i Centralnu Aziju Rastislav Vrbenski ovogodišnji je dobitnik Povelje "Ivan Crnojević“. Nagradu je Vrbenskom, na svečanosti, održanoj u neđelju u Vladinom domu na Cetinju, uručio gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović.
Rastislavu Vrbenskom povelja “Ivan Crnojević”
Portal AnalitikaIzvor

- Prošle godine govore da je gospodin Vrbenski uvijek bio naklonjen našem gradu i da su upravo zahvaljujući njegovom angažmanu mnoge naše ideje uspješno realizovane. Biću slobodan da ustvrdim da je tako bilo od prvog dana naše saradnje. Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i UNDP bili su partner za primjer, a gospodin Vrbenski naš sjajan prijatelj – što ostaje i sada, kada je angažovan kao direktor Centra UNDP za Evropu i Centralnu Aziju – kazao je gradonačelnik Bogdanović naglasivši da odluku  o ovogodišnjem laureatu, prije svega, obrazlaže  programom „Beautiful Cetinje“. 

Bogdanović je kazao da počev od bivšeg britanskog poslanstva, preko više objekata u glavnoj gradskoj ulici i na Dvorskom trgu, sve do stare bolnice „Danilo prvi“ – program „Beautiful Cetinje“ postao je primjer na koji način doskora stare i najčešće zapuštene zgrade mogu postati primjer energetski efikasnih objekata.

-I konačno – najveće priznanje za naš zajednički rad stiglo je upravo u septembru prošle godine, kada je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki – Mun inicirao da upravo Cetinje bude u krugu deset gradova u globalnom projektu „Energetska efikasnost za sve“ – rekao je Bogdanović.      

Kako je najavio gradonačelnik Prijestonice program „Beautiful Cetinje“ biće nastavljen  već u narednom vremenskom okviru, jer u tekućoj godini slijedi rekonstrukcija bivšeg ruskog poslanstva, koju će uz saradnju Vlade Crne Gore , takođe realizovati zajedno Prijestonica I UNDP.

- Pomenuti program, međutim, tek je jedan od mnogih pokazatelja uspješne saradnje koju je Prijestonica Cetinje imala sa gospodinom Rastislavom Vrbenskim i institucijom na čijem je čelu bio tokom proteklih godina. Jer, UNDP i naš ovogodišnji laureat pružali su nam važnu podršku pri realizaciji mnogih drugih infrstrukturnih projekata, koji su zahvaljujući tome realizovani shodno planu i dinamici. Zbog svega toga, danas kada obavlja novu, značajnu regionalnu dužnost u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj, o gospodinu Vrbenskom želim kazati da je tokom svog angažmana u Crnoj Gori bio naš privržen partner i dobar prijatelj, koji je i sam neumorno radio u korist Cetinja. Njegova vizija, ali i iskrena ljubav prema Cetinju, upravo je doprinijela da mnogi od navedenih projekata budu uspješno osmišljeni, a potom i završeni -poručio je Bogdanović uručivši Rastislavu Vrbenskom značajno priznanje.

 -Privilegovan sam što sam više od tri godine u Crnoj Gori sarađivao sa brojnim institucijama, organizacijama , opštinama, ali prijestonica Cetinje je uvijek imala posebno mjesto u ktivnostima UNDP-a.Uvijek je bila primjer drugima, ne samo u Crnoj Gori već i u svijetu - kazao Vrbenski zahvalivši se gradonačelniku Bogdnoviću I svim kolegama u prijestonici na jasnoj viziji, pozitivnoj energiji I profesionalizmu.

Vrbenski je naglasio da su prijestonica I UNDP postigli veoma dobre i vidljive rezultate koji sami za sebe govore.

- Želio bih da izdvojim tri stvari:neprestano povećanje kvaliteta i značaja saradnje između UN, posebno UNDP-ija i prijestonice , zatim naš zajednički veoma uspješni program “Beautiful Cetinje”, i prisustvo Cetinja na generalnoj skupštini UN prošle godine uz još samo 10 gradova iz čitavog svijeta – podsjetio je Vrbenski.

On je u svom obraćanju takođe naglasio da je imao sreću da bude ovdje u veoma dinamičnom periodu za Crnu Goru, kada je Crna Gora postala kandidat za ulazak u Evropsku uniju,započela i veoma uspjšno nastavila pregovore

J.Đ.                    

Portal Analitika