Društvo

Princ Nikola: Crna Gora je priča ljubavi između istorije i geografije

Ekonomska i društvena kriza, kao i svakodnevne teškoće, zasjenile su projekat ekološke države. Ipak, sa moje tačke gledišta, on ostaje najbolje rješenje očuvanja bogatstva Crne Gore. Ne materijalnog, o kakvom mnogi od nas sanjaju i koje već sada pripada prošlosti, već bogatstvo koje treba stvoriti za budući svijet koji je u harmoniji sa prirodom i u kome bi kvalitet života bio glavni kriterijum razvoja, kazao je princ Nikola Petrović-Njegoš za Pobjedu.
Princ Nikola: Crna Gora je priča ljubavi između istorije i geografije
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da se odnos Crnogoraca prema sopstvenoj prirodi nije bitnije promijenio od kada se on vratio u Crnu Goru.

„Ne mislim da se situacija u biti promijenila, iako se kod mlađih generacija primjećuje buđenje veće ekološke svijesti. Ipak, većina Crnogoraca koje sam upoznao voli prirodu i vezana je za pejzaže kojima pripada“, rekao je on.

Princ smatra da su ekonomske poteškoće s jedne strane, obeshrabrenje zbog raspada Jugoslavije i neodržana obećanja same tranzicije s druge, probudili i kod mnogih naših građana princip „spasavaj se ko može“, koji za sobom povlači gubitak vrijednosti i dozvoljava sve vrste prestupa. 

„Nakon pedeset godina komunizma, zavladao je individualizam koji je dominantan, a pojmovi otadžbine, zajedničkog dobra i javnog prostora prelaze u drugi plan“, ocijenio je princ.

On kaže da za njega voljeti svoju zemlju prije svega znači voljeti njene planine, šume, rijeke, jezera, pejzaže; znači voljeti i poštovati ljude i životinje koji u njoj žive, znači i voditi brigu o drveću i biljkama zemlje koja nas sve hrani.

Na pitanje kako bi strancu jednom rečenicom predstavio Crnu Goru princ Nikola je odgovorio: „Crna Gora je jedna priča ljubavi između istorije i geografije“. 

„Zemlja puna kontrasta koju treba otkrivati pješke, na konju, brodu, biciklom, paraglajdingom, splavarenjem, plivanjem. Neobična zemlja u kojoj se sanja pored jezera, na vrhu planine, u podnožju jedne grobnice, u kafiću uveče na korzou. Zemlja u kojoj se na desetine puta dnevno možete preobraziti, transformisati u junaka njenih istorijskih bitaka, u sitog oligarha u svojim palatama, u pustinjaka u manastirima, pjesnika u svojim muzejima“, rekao je on između ostalog.

Portal Analitika