Svijet

SAD i Iran postigli uslovni sporazum

Iran i SAD su postigli uslovni sporazum o nuklearnom programu Teherana, prema kojem bi se islamska republika obavezala da prebacuje u Rusiju najveći dio uranijuma potrebnog za stvaranje atomskog oružja, izjavili su večeras diplomatski izvori.
SAD i Iran postigli uslovni sporazum
Portal AnalitikaIzvor

Prema njihovim riječima, pregovarači se nadaju okvirnom sporazumu do marta, a završnom sporazumu do 30. juna. Vašington se nada da će dogovor smanjiti mogućnosti Teherana da razvije nuklearno oružje, ali da neće uticati na civilne programe za snabdijevanje nuklearnom energijom.

Dvojica diplomata, koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su Asošiejted presu da su učesnici decembarske runde pregovora Irana i šest svjetskih sila prvi put napravili katalog oblasti u kojima bi se mogao postići sporazum i mogućih pristupa u oblastima gdje razmimoilaženja ostaju.

Prema riječima diplomata, razlike i dalje dominiraju razgovorima uoči sljedeće runde pregovora koji počinju 15. januara u Ženevi, ali sporazum, kakav sada postoji - sa listom zadataka koje treba uraditi - ranije bi bilo teško postići zbog prevelikih razlika u stavovima.

Iran tvrdi da ne želi da pravi nuklearno oružje, ali pregovara sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom u vezi sa svojim nuklearnim programom kako bi se otresao ekonomskih sankcija. (Agencije, Portal RTCG)

Portal Analitika