Ostalo

Uvećane kazne za doping

Sportisti za koje se utvrdi da su koristili nedozvoljene supstance suočiće se sa suspenzijom od najmanje četiri godine, prema pooštrenim pravilima Svjetske Anti-doping agencije (WADA).
Uvećane kazne za doping
Portal AnalitikaIzvor

Prema novim pravilima kodeksa protiv dopinga, koja su stupila na snagu 1. januara, suspenzije će se uvećati sa dvije na četiri godine, prenijeli su britanski mediji.

Takođe, ostale promjene obuhvataju i manju popustiljivost za propuštanje testiranja, ali i moguće smanjenje suspenzija za pomaganje istražiteljima. Ministarka sporta Velike Britanije Helen Grant izjavila je da će promjene sada bolje zašititi "čiste" sportiste širom svijeta.

"Uspješna realizacija će značiti inovativan anti-doping program koji doseže dalje nego ikada ranije, za više sportista, ljubitelja sporta i ostalih koji žele sport bez dopinga", navela je Grant.

"Biće oštrije kazne - ne samo za sportiste, već i za one koji pomažu doping", dodala je ona.

Suspenzija za propuštanje tri doping testa u periodu od godinu dana, uvećana je sa 18 mjeseci na dvije godine. Kazna za "nenamjeran doping" biće dvije godine, ali može biti smanjena ako sportisti donesu "značajan dokaz da nijesu krivi ili da nisu namjeravali da varaju".

Portal Analitika