Košarka

EKSKLUZIVNO, Nikola VUČEVIĆ: Ol-star bi bila kruna moje karijere

Jedan od mojih ličnih ciljeva je da postanem Ol-star igrač. Mislim da imam šansu ove godine, ali tu je ogromna konkurencija. I pored toga, ja ću u svakoj utakmici davati svoj maksimum da dokažem da zaslužujem mjesto u tom timu, jer je to veliko priznanje igračima, čak i najboljima iz NBA lige, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Portal Analitika najbolji crnogorski košarkaš u inostranstvu u 2014. godini
EKSKLUZIVNO, Nikola VUČEVIĆ: Ol-star bi bila kruna moje karijere
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Velika mi je čast što sam izabran za najboljeg crnogorskog košarkaša u inostranstvu za 2014. godinu. Pratim crnogorsku košarku, pogotovo Budućnost i njene uspjehe“, kazao je u ekskluzivnom (telefonskom) razgovoru za Portal Analitika talentovani i briljantni košarkaš Nikola Vučević.

Telefon nije bio prepreka da se osjeti njegovo veliko zadovoljstvo zbog odličnih partija koje je pokazao u NBA ligi. Njegov Orlando je u derbiju Floride slavio uskim rezultatom 102:101. Vučević je meč završio sa 26 poena i 9 skokova, čime je nastavio košgetersku seriju, pošto je na svih 28 mečeva ove sezeone imao dvocifren učinak. Nikola ističe da bi učestvovanje u Ol-star timu za njega predstavljalo krunu karijere, ali govori i o odnosu sa Nikolom Pekovićem i Nikolom Mirotićem...

nikolav1-31

ANALITIKA: Orlando je preksinoć pod Vašim vođstvom srušio vicešampiona NBA lige, ekipu Majamija. Briljirali ste sa postignutih 26 poena i 9 skokova. Velika pobjeda sigurno i malo ko je to očekivao...Kakvi su utisci?

VUČEVIĆ: Utisci su dobri. Bila je bitna pobjeda za nas, jer protiv Majamija zadnje dvije godine nijesmo uspjeli da trijumfujemo ni jednom. Imali smo, mislim, deset poraza zaredom protiv te ekipe. Sigurno da nam je prijala pobjeda, a bila nam je bitna u borbi za zadnja dva mjesta u plej-ofu.

Što se tiče mog učinka, zadovoljan sam kako sam odigrao. Bilo mi je bitno da odigram dobro, obzirom da je ekipa imala par slabijih utakmica u zadnje vrijeme. Kao jedan od glavnih igrača u ekipi, htio sam da preuzmem odgovornost i povučem ekipu dobrom partijom. A na kraju, čitav tim je odigrao odlično i to nam je donijelo pobjedu.

ANALITIKA: U tom meču vam je nedostajao jedan skok da dođete do novog dabl-dabla. To je nešto po čemu ste prepoznati. Koliko ste ih upisali ove sezone i jeste li blizu nekom rekordu?

VUČEVIĆ: Lično, mnogo ne pratim svoju statistiku. To je ovdje stalno u medijima i ljudi mi sami govore. Mogu reći da sam trenutno prvi po broju postignutih dabl-dablova u NBA ligi.

Ne opterećujem se mnogo statistikom, niti dok igram utakmicu pratim da li mi je falio taj jedan skok, jer nijesam ni znao da sam ih imao devet u tom meču. Tako da ne volim da razmišljam o tome, jer se čovjek nekako optereti i onda razmišlja koliko mu skokova nedostaje i tada manje misli na igru.

U mom slučaju, za vrijeme utakmice mislim samo o igri, da što bolje odigram i pomognem ekipi na najbolji mogući način. Tako da se statistika sama od sebe napravi, naročito ako odigrate dobro, i na nivou na kojem možete. Ali mi je drago da sam prvi u dabl-dablovima što sigurno pokazuje moj napredak i to da se već ostvarujem u NBA ligi, i da je to rezultat dosadašnjeg uloženog rada.

nikolav2-31

ANALITIKA: Odlika NBA utakmica je jaka borba u reketu. Koje biste duele izdvojili iz dosadašnjeg toka sezone? Ko Vam je bio najteži za čuvanje?

VUČEVIĆ: NBA liga je takva da svaki novi meč nosi novi izazov. Svi igrači su odlični, pogotovo oni koji čine startnu petorku, sa kojima ja igram od početka. Bilo je teških duela. Recimo, bio je duel sa Pekovićem, koji sigurno predstavlja veliki izazov. Odličan je igrač, pogotovo s obzirom na njegovu fizičku snagu, teško je igrati protiv njega. Ali recimo da još uvijek nijesam igrao protiv Memfisa, gdje igra Mark Gasol, koji je jedan od najboljih, ako ne i trenutno najbolji centar u NBA ligi; Demarkus Kazins iz Sakramenta protiv kojeg isto nijesam igrao i Dvajt Hauard iz Hjustona. Tako da postoje još neki igrači protiv kojih nijesam igrao ali, u suštini, svaki novi meč je novi izazov za mene i to čini NBA ligu najboljom ligom na svijetu, jer ne možete ni jednu noć da se opustite i kažete sebi:  ovo je malo slabiji protivnik, moći ću lakše protiv njega. Svaki put morate da dajete svoj maksimum i igrate na najvišem mogućem nivou.

nikolav3-31

ANALITIKA: Jedno vrijeme ste pauzirali zbog povrede. Sada je sve u redu?  

VUČEVIĆ: Zadovoljan sam zdravstvenim stanjem. Povreda nije bila ozbiljna. U pitanju je bilo malo istegnuće leđa, pa sam morao da pauziram nekih desetak dana da se to smiri i da ojačam taj dio. Sada je sve to u redu i nadam se da više neću imati problema.

ANALITIKA: Od ove sezone još jedan Crnogorac je u NBA ligi, Nikola Mirotić, koji brani boje Čikago Bulsa. Jeste li u kontaktu sa njim?

VUČEVIĆ: Čuo sam se i vidio sa njim, kada smo igrali utakmicu tamo. On je bio oduševljen NBA ligom, pogotovo svojim klubom, njegovom organizacijom, uslovima za rad...svidio mu se i grad i ekipa u kojoj igra. Da se privikao prilično brzo najbolje pokazuju partije koje pruža kao „ruki“. Sigurno nije lako igrati na visokom nivou od početka, ali on to konstantno radi i drago mi je zbog toga.

pekovicvucevicnba31

ANALITIKA: Nikola Peković je duže vrijeme van stroja. Čujete li se sa njim? Znate li kada se može očekivati njegov povratak na teren?

VUČEVIĆ: Sa njim se čujem često. Stalno smo u kontaktu. Tako da smo od kada smo zaigrali zajedno u NBA, postali dobri prijatelji. Ni on ne zna kada će se vratiti na teren. U pitanju je malo nezgodna povreda za njega, pa mora polako da čeka da se sve smiri i oporavi, tako da ni sam ne zna tačno koiko će vremena trebati, ali svi se nadamo da će to biti ubrzo i da će se Nikola vratiti na teren.

nikolaolstar31

ANALITIKA: Počelo je glasanje za Ol-star i vi ste u konkurenciji. Svi su mišljenja da ste i te kako zaslužili mjesto u timu. To bi sigurno bila kruna Vaše karijere, slažete li se?

VUČEVIĆ: Sigurno da. U dosadašnjoj mojoj kratkoj, profesionalnoj karijeri to bi sigurno bila kruna. Jedan od mojih ličnih ciljeva je da postanem Ol-star igrač. Mislim da imam šansu ove godine, ali naravno tu je ogromna konkurencija. I pored toga, ja ću u svakoj utakmici davati svoj maksimum da dokažem da zaslužujem mjesto u Ol-star timu. Mislim da je to priznanje za sve igrače, čak i za ove najbolje u NBA ligi, jer vi se u vrijeme trajanja Ol-star vikenda, nađete među tih odabranih 24 igrača. To bi bilo veliko priznanje i volio bih da se to desi, nadam se, u ovoj sezoni, a ako ne - nadam se da će se desiti nekad u budućnosti.

ANALITIKA: Proglašeni ste za najboljeg crnogorskog košarkaša u inostranstvu u 2014. godini. Koliko vam je značajno to priznanje? Pratite li dešavanja u košarci kod nas, konkretno, Budućnosti koja briljira u ovosezonskim partijama u ABA ligi, a izborili su i drugu fazu Eurokupa?

VUČEVIĆ: Drago mi je da sam dobio to priznanje. Sigurno da pratim zbivanja u crnogorskoj košarci, pogotovo Budućnost, igrao sam u njoj...Igraju odlično, trener Jovović je napravio odličnu ekipu. U ABA ligi su među jačim ekipama, odmah poslije Zvezde. Prolazak u drugi krug u Eurokupu sigurno je veliki uspjeh. Ali, Budućnost već u zadnjih nekoliko godina pruža sjajne partije. Stalno su među boljim ekipama u ABA ligi, u Evropi sve bolje i bolje igraju, tako da je to veoma značajno i dobro za crnogorsku košarku.          

Ana POPOVIĆ 

Portal Analitika