Kultura

ČUKIĆ: „Peripetija.me“ je nezavisni prostor pozorišne kritike

Ono što nas je okupilo oko ove ideje je nezadovoljstvo statusom pozorišne kritike i kritičara u medijima i u javnosti, koje dijelimo sve tri kao članice Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore, kao i naša zajednička želja da stvorimo neku vrstu nezavisnog prostora koji neće biti nadziran, a u kojem ćemo moći da javno govorimo o pozorištu i da animiramo i druge da govore na taj način, kaže za Portal Analitika Iva Čukić o nedavnom pokretanju Peripetija.me.
ČUKIĆ: „Peripetija.me“ je nezavisni prostor pozorišne kritike
Portal AnalitikaIzvor

Uz već poznate kritičarke, dramaturškinju Natašu Nelević i teatrološkinju Maju Mrđenović, ona je članica redakcije novog elektronskog časopisa, u čijem fokusu, kako ističu, „pitanja koja se tiču savremenih pozorišnih praksi, teatrologije i pozorišnih politika, kao i druga pitanja koja su neraskidivo povezana i u najširem smislu su definisana kao pitanja kulture, kulturnih diskursa i politika“.

- Svi znamo da postoji dosta problema kada je riječ o javnom govoru o pozorištu u Crnoj Gori, i ovaj naš projekat svakako treba shvatiti kao pokušaj da se to stanje prevaziđe. Dakle, ideja o časopisu se javila spontano, tokom naših razgovora o stanju kritike, o problemima koje imamo, o onome što bismo željeli da se promijeni – dodaje Čukić.

3012peripetija1Časopis „živi“ od 9. decembra, i to kroz dvije rubrike – teatrologija i tekuća kritika. U provoj se do sada mogu naći tekstovi „Pozorište za djecu i mlade: pojam, istorijat, značaj“ Maje Mrđenović i „Polje razgranatih teatroloških staza“ o „Uvodu u suvremenu teatrologiju“ dr Borisa Senkera koji je napisala Nataša Nelević. Rubrik kritika otvaraju članci Nelević i Mrđenović o „Komadu“ nezavisne produkcije „Art 365“ naslovljene „Opet ženska solidarnost“ i „Od lake komike do dirljive katarze“, zatim „Osvajanje slobode za ozarujuću ljepotu življenja“ Mrđenović o gostovanju francuske cirkuske trupe „Les Krilati“ i „Urnebes izgubljen u prevodu“ o „Urnebesnoj tragediji“ postavljenoj na scenu CNP-a, a potpisuje ga Nelević. Zato smo pitali Čukić da li će se među kritikama nalaziti samo one predstava koje su igrane na crnogorskim scenama.

- Idealno bi bilo da se u časopisu nađu i kritike recentne pozorišne produkcije sa međunarodne scene, i to je svakako nešto što želimo. Ali, to je tek u planu. Mi smo časopis pokrenuli na volonterskoj osnovi, vjerujući da on imati svoju svrhu i u ovakvom obliku, dakle čak i ako bi pratio samo crnogorsku produkciju. Za sve ambicioznije planove moraćemo da povećamo svoje kapacitete i, naravno, obezbijedimo novac.   

Kako bi to dijelom postigli, pozvali su sve zainteresovane da sa njima sarađuju. Tako se od nedjelje na njihovim stranicama već nalai i tekst prvog „gosta“, Ilije Đurovića koji u „Priči o zajedničkom tlu“ govori o predstavi „Common Ground“ berlinskog pozorišta „Maksim Gorki“.

- Kao Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore, u ovom prvom periodu koncentrisaćemo se prije svega na pozorišnu kritiku. Ukoliko za to bude interesovanja, otvorićemo vrata i kritičarima iz drugih sfera umjetnosti. Ovo je projekat koji tek treba da se razvije, pa se nadamo da će kroz kontinuitet objavljivanja kritika i drugih saržaja, kao  i kroz interaktivni odnos sa čitaocima, postići veći nivo javnog govora o kulturi nego što je to u ovom trenutku slučaj – zaključuje Čukić za naš portal.

K.J.

Portal Analitika