Fudbal

Šimunić: Ne žalim zbog "Za dom spremni!"

Fudbalski reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić ni poslije propuštenog Mundijala zbog skandiranja ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" ne žali zbog učinjenog.
Šimunić: Ne žalim zbog "Za dom spremni!"
Portal AnalitikaIzvor

Hrvati su u eliminacionim duelima uspjeli da izbace Islanđane sa liste potencijalnih putnika za Brazil, no Šimunićevo dovikivanje sa 20-ak hiljada ljudi na tribinama zagrebačkog stadiona u Maksimiru po okončanju revanš meča baraža bacilo je sjenku na taj sportski uspjeh.

Poslije "U boj, u boj, za narod svoj" i "Za dom spremni!", FIFA je odlučila da mu zabrani da igra za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, a sumirajući 2014. u intervjuu za njemački "Kiker", ovako je odgovorio na pitanje da li žali zbog svojih povika:

"Ne, ne žalim zbog toga! Zašto? Zato što nijesam učinio ništa loše. Uzvik 'Za dom' Ustaše su prisvojile za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali u Hrvatskoj se koristi još od 1566... To su potvrdili i profesori istorije, a to ću i ja dokazati na sudu. Prošao sam puno toga, ja sam svjetski čovjek i naravno da nemam veze s fašizmom. Povezivati meni i ustaštvo je čista budalaština. Mnogi su me podržali i složili se sa mnom", prenosi "Jutarnji list" izjavu "Džoa" Šimunića.

Portal Analitika