Zanimljivosti

Načini da se zaštitite od negativnosti

Bez obzira na to da li je riječ o članu porodice, koleginici s posla, prijateljici ili čak potpuno nepoznatom čovjeku, susret s negativnom osobom može biti emocionalno iscrpljujući, piše portal Lovesensa.rs.
Načini da se zaštitite od negativnosti
Portal AnalitikaIzvor

Evo kako da se zaštitite...

Negativci mogu na nas djelovati različito - neki od nas se naljute, neki rastuže, ponekad osjetimo da smo energetski potpuno ispražnjeni.

To ipak ne mora biti tako. Kao što postoje različiti razlozi zbog kojih je neka osoba negativno orijentisana, raspoložena pa čak i „naelektrisana", tako i nama stoje na raspolaganju različita sredstva kojima se možemo zaštititi od negativnosti.

Poznata teza da se da su naše misli odgovorne za našu stvarnost pomoći će vam da negativce sagledate u drugačijem svijetlu. Razmislite: da li vam njihova negativnost izvlači energiju ili im vi dopuštate da njome utiču na vas?

Što manje dozvoljavate da njihova negativnost djeluje na vas, to ćete je sve manje doživljavati i manje privlačiti.

Ne treba zaboraviti da je naš izbor kako ćemo reagovati na negativca. Ako nam neko kaže nešto negativno, obeshrabrujuće, pa čak i ponižavajuće, prvi impuls je da se naljutimo, budemo povrijeđeni pa čak i osjetimo mržnju prema toj osobi. Sve te negativne reakcije mogu da pojačavaju postupke negativca. Čak i ako ne odgovorimo verbalno, naše tijelo i energija koju emitujemo i primamo dozvoliće upliv negativnosti na našu psihu.

Zato treba primijeniti neki od sedam načina odbrane:

Upotrebite snagu afirmacije: Tokom negativnog susreta, kažite sebi „Biram da ne dozvolimo ovoj osobi da negativno utiče na mene." Zamislite bijelo svijetlo koje stvara prelijepu bijelu prepreku oko vašeg tijela i ne dozvoljava negativnosti da ide ka vama.

Imajte na umu da nema vaše greške: Ako se zbog postupaka negativca osjećate obeshrabljeno, bezvrijedno, znajte da tu nema vaše greške. Kad god neko napadne naše snove, ciljeve i ambicije, to je najčešće znak da oni nisu stigli tamo gdje bi željeli da budu u tom trenutku svog života.

Umjesto što im dozvoljavate da prenose negativnosti na vas, pokušajte da da im ispričate zašto želite ono ka čemu strijemite i ohrabrite ih da se oni posvete svojim snovima.

Uputite misao punu ljubavi: Svakome se može dogoditi susret sa neprijatnim strancem ili, jednostavno, nekim ko ima loš dan. Prije nego što bilo šta kažete, prvo zamislite bijelu prepreku od lijepog svijetla, upotrebite afirmaciju: „Biram da ne dozvolim ovoj osobi da na mene negativno djeluje." Osmijehnite se, ponašajte se prijateljski i sačuvajte pribranost. Ponekad će i ovo biti dovoljno da se negativac umiri. Kad se susret s njim okonča, uputite mu misao punu ljubavi i nade da će mu se stanje popraviti i da će se jednog dana osjećati bolje.

Mislite na nešto pozitivno: Često se događa da neprijatnost od susreta s negativcem traje duže od susreta s njim. Ako se susret dogodi ujutru, može se desiti da se čitavog dana u mislima vraćate na to, više puta. Takav doživljaj je naročito energetski iscrpljujući. Primijenite „protivotrov": kad god se u mislima vratite na susret, odmah pomislite na nešto lijepo - na svoje voljene, na svog ljubimca, na hobi, omiljeni film...

Navedite mozak da promijeni misaoni tok: Mijenjajte svoj misaoni tok intervencijama: počnite da u mislima recitujete svoju omiljenu pjesmu ili obnovite sjećanje na fabulu knjige koju trenutno čitate. Izvucite se iz razmišljanja o neprijatnom susretu.

Utišajte ego: Moguće je da osjetite potrebu da se svađate pa čak i pobijete s negativcem. Možda mislite da ste u pravu, da on griješi, da ćete se osjećati bolje ako dokažete svoj stav. Odvija se, zapravo, borba ega i uma: u najvećem broju slučajeva vi ćete se osjećati lošije, a negativac će dobiti novo „ulje na vatru". Kad osjete vaš bijes, oni se hrane energijom koja dolazi od vas. To im daje moć, a vi ostajete iscijeđeni. Povucite se iz svađe, znajući da to ne

znači da ste slabi i da ne morate da dokazujete da ste u pravu. Ključno pitanje koje treba da postavite sebi je „da li želim da budem u pravu ili da budem srećan"?

Uklonite se: Jednostavno recite: „Žao mi je što se tako osjećaš." Ako je moguće, izađite iz prostorije. Kad se nađete u tišini, pošaljite misao punu ljubavi neprijatnoj osobi. Nemojte upijati njegovu ljutnju. Pustite je da ode. Obično će se svađa jednostavno time i okončati.

Ako vam se čini da ovo sve zvuči previše lako, objašnjenje je u tome što zaista i jeste tako. Ljudski um misli da sva rješenja treba da budu kompleksna da bi bila uspješna. Previše vremena provodimo u mozganju i traganju za ispravnim načinima kojima ćemo ispraviti negativnosti, a zapravo smo rješenje - mi sami.

Rješenje je u ljubavi. Budite ljubav, zračite ljubav i ljubav će konačno iscijeliti sve.

Izvor: lovesensa.rs

Portal Analitika