Svijet

Olupinu aviona „Air Asia“ traže na dnu mora

Indonezija je danas u zoru po lokalnom vremenu nastavila potragu za avionom malezijske kompanije Er Ejža (Air Asia) sa leta Surabaja - Singapur, koji je u nedjelju ujutru nestao iznad Javanskog mora, sa 162 putnika i članova posade, prenosi Blic.
Olupinu aviona „Air Asia“ traže na dnu mora
Portal AnalitikaIzvor

- Nastavili smo potragu za nestalim avionom u šest časova ujutru. Krenuli smo u pravcu istočnog ostrva Belitung - izjavio je Tatang Zainudin, zamjenik šefa operacije koju sprovodi indonežanska Nacionalna agencija za potragu i spasavanje.

Nestali avion se najvjerovatnije srušio, izjavio je potpredsjednik Indonezije Muhamad Jusuf Kala, dodajući kako vlasti nemaju informaciju o mogućem mjestu pada aviona.

Australija, Singapur i Malezija rasporedili su avione i brodove u potrazi za avionom, dok porodice nestrpljivo čekaju vijesti o svojim najbližima. I Kina je ponudila svoje avione i brodove u potrazi za nestalim avionom. Peking će „obezbijediti i drugu pomoć u skladu sa potrebama Indonezije“, stoji u saopštenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Avion na letu Air Asia izgubio je kontakt sa kontrolom leta na liniji od Surabaje, na istočnom indonežanskom ostrvu Java, do Singapura nakon što je posada zatražila izmjenu plana leta zbog olujnog vremena.

- Prema koordinatama koje su nam date i procjena pozicije pada u more, hipoteza je da je avion na dnu mora - rekao je šef Nacionalne spasilačke agencije Indonezije Bambang Selistjo.

Spasilački timovi trenutno pretražuju područje gdje je more duboko 40-50 metara.

Potraga je juče prekinut zbog mraka, a dodatne komplikacije pravi loša vremenska situacija, objavilo je indonežansko ministarstvo saobraćaja.

Izvor: Blic (blic.rs)

Portal Analitika