Politika

Završena rasprava o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima

Skupština je završila raspravu o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima o kojem će se naknadno izjasniti.
Završena rasprava o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima
Portal AnalitikaIzvor

Tim zakonom je, između ostalog, predviđeno pooštravanje uslova za izbor direktora policije i njegovih pomoćnika, ali i povećanje ovlašćenja za policijske službenike.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je da se izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima uvode kako bi se unaprijedila profesinolanost službenika koji obavljaju te visoke funkcije, ali i unaprijedilo zakonodavstvo u toj oblasti u skladu sa preporukama Evropske komisije za pregovaračko poglavlje 24.

Prema novim odredbama, kako je objasnio Konjević, za direktora policije može biti izabran službenik koji, pored opštih, zadovoljava i posebne uslove.

Novim odredbama zakona je predviđeno da da bi bio izabran za direktora policije službenik mora imati 15 godina radnog iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega, kako je predviđeno, najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u policiji, sudstvu, državnom tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Za pomoćnike direktora policije mogu biti izabrani službenici koji imaju deset godina radnog iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje tri godine na rukovodećim pozicijama u policiji, sudstvu, državnom tužilaštvu ili ANB.

Izmjenama su, kako je kazao Konjević, predviđene i odredbe kojima se Zakon o MUP-u usklađuje sa izmjenama Zakona o krivičnom postupku, posebno kada su u pitanju pojedina ovlašćenja policije koja su remodelirana i precizirana.

Predlogom izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima regulisana je i dodatna zaštita službenika policije za slučajeve napada na njih u trenucima kada nijesu na dužnosti.

Izmjenama se predviđa da bez posla ostaju policajci koji su u postupku pred sudom proglašeni odgovornim i osuđeni na kaznu zatvora preko šest mjeseci, odnosno na uslovnu ili kaznu zatvora za krivična djela sa obilježjima korupcije.

Izmjene predviđaju i da svi koji se zaposle u bilo kom sektoru policije moraju proći obaveznu policijsku obuku.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Milorad Vuletić, pohvalio je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o MUP-u, objašnjavajući da se donošenjem izmjena unapređuje zakonodavni okvir za realizaciju reformskih poslova MUP-a i Uprave policije u proces evroatlantskih integracija.

Predlog se, kako je rekao, donosi u funkciji dostizanja jednog od strateških interesa Crne Gore.

„Predloženim izmjenama precizirana su ovlašćenja policije u cilju što efikasnijeg obavljanja poslova u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku“, rekao je Vuletić, poručujući da je to normativna pretpostavka za kvalitetnije obavljanje policijskih, upravnih i unutrašnjih poslova.

„Policijski posao mora biti dobro uređen“, ocijenio je on.

Posalnica DPS-a, Maja Ćatović, ocijenila je da se izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima donose u cilju unapređenja pravnog okvira u toj oblasti.

Ona je rekla da donošenje izmjena predstavlja poboljšanje u odnosu na postojeći okvir.

Poslanik Demokratsko fronta (DF), Vladislav Bojović, ocijenio je da se taj Predlog razmatra u složenoj situaciji zbog učestalih zločina i ubistava i preovlađujućeg negativnog stava javnosti o radu policije, ali i negativnih ocjena Evropske komisije o napretku Crne Gore u toj oblasti.

On je podsjetio da nema slučajeva kažnjavanja visokih službenika zbog korupcije.

„Moram da kažem da moramo konstatovati da i policija snosi krivicu zbog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije“, rekao je Bojović.

Ovim Predlogom se, kako je kazao, šalje poruka da se navodno povećava efikasnost povećanjem nadležnosti.

„Mislim upravo suprotno. Ovakvim izmjenama se proširuje prostor za zloupotrebe“, poručio je Bojović.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Snežana Jonica ukazala je na to da se Predlogom značajno povećavaju nadležnosti policije, kritikujući donošenje zakon u skraćenom postupku.

Ona je kazala da će SNP amandmanski djelovati na nekoliko odredbi Predloga.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder kazao da će ta partija podržati Predlog zakona.

Prema njegovim riječima, izmjene Zakona o MUP-u predstavljaju dodatno formalnopravno dovršavanje reformi i ispunjavanje obaveza u skladu sa očekivanim pozivom za članstvo u NATO-u i pristupanju Evrospkoj uniji (EU).

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, ukazao je na veliko povećanje nadležnosti za službenike i, uprkos tome, loše stanje bezbijednosti u državi.

On je kazao da Pozitivna neće podržati predložene izmjene.

Prema riječima Perića, nema volje za sprovođenje zakona koji se donose.

„Za nas je važno da se ovim i ovakvim zakonima ne reformiše ukupan bezbijednosni ambijent“, rekao je Perić.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, rekao je da se izmjene Zakona o MUP-u donose u loše vrijeme. „Mislim da je red koraka naopak“.

„Ako hoćemo da povećamo povjerenje u policiju prvo treba da je profesionalizujemo, pa tek onda da povećavamo ovlašćenja službenicima, a Vlada je krenula drugačijim putem“, rekao je Bojanić, poručujući da je jasno da još nije došlo do profesionalizacije policije.

Prema njegovim riječima, na taj način se samo umanjuje povjerenje u službenike.

Portal Analitika