Politika

ĐUKANOVIĆ: Ostavka Vučinića neće biti „usamljena“

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je, gostujući u emisiji „Živa istina“ autora Darka Šukovića, da ostavka direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ANB Bora Vučinića neće biti "usamljena".
ĐUKANOVIĆ: Ostavka Vučinića neće biti „usamljena“
Portal AnalitikaIzvor

U tradicionalnoj emisiji koja ide pred novogodišnje praznike i koja je ostavljena za predsjednika Vlade, Đukanović je poručio da će biti mnogo više promjena nego što izgleda u ovom trenutku kako bi se stvorila nova politička kultura u Crnoj Gori.

"Vučinić je neko ko je dugogoišnji politički radnik, čovjek koji je prošao značajne dužnosti u DPS-u i vlasti. Moja procjena je bila da će biti blagotvorne promjene u sektoru bezbjednosti na planu zadovoljavanja rezultata koje očekujemo od tog sektora u narednom periodu i na planu ispunjavanja obaveza iz NATO agende. Kao rezultat toga uslijedila je promjena u Agenciji. To neće biti usamljena promjena, događaće se i ovih dana i početkom naredne godine. Biće mnogo više promjena nego što to izgleda u ovom trenutku sve sa ciljem da stvaramo novu političku kulturu u Crnoj Gori", rekao je prvi čovjek Vlade.

Prema njegovim riječima, ostavka Vučinića nije motivisana skrivenim razlozima.

"Naprotiv, promjene su motivisane mojom procjenom da ćemo njima obezbijediti bolju dinamiku i bolju fazu reformi koje treba da uslijede", poručio je Đukanović.

On je dodao da niko iz NATO-a nije tražio pojašnjenje ostavke šefa ANB-a.

"Niko nije tražio i niko nema prava to da traži. Međutim, ambasadori pojedinih zemalja, od kojih su neke i članice Alijanse, su pokazale interesovanje u smislu da li ta promjena ima dublji značaj sa stanovišta naših partnerskih odnosa i saradnje na planu ispunjavanja standarda za članstvo u NATO. Kazao sam im da nijedan pojedinac, uključujući i direktora ANB-a, nema kapacitet da obezbjeđuje osnovni kurs državne politike. Osnovni kurs je definisan-članstvo u EU i NATO", istakao je premijer.

Đukanović je dodao da ima u vidu ko bi moga da naslijedi Vučinića, te da je sužen krug na nekoliko mogućih kandidata.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da očekuje da aneks koalicionog sporazuma između Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokartske partije (SDP), bude potpisan odmah nakon novogodišnjih praznika.

Đukanović je rekao da su koalicioni partneri imali itenzivne razgovore tokom posljednjih 20 dana, te da su uspjeli da se u dobroj mjeri razjasne oko pitanja koja su prioriteti Vlade u narednoj godini.

„Danas sam više optimista nego u nekom periodu od prije mjesec dana da bi aneks koalicionog sporazuma mogao biti potpisan odmah poslije novogodišnjih praznika.“, objasnio je prvi čovjek Vlade.

On je dodao da ne želi da predlaže nove ministre i kompletira Vladu, te da potpisuje prazan aneks sporazuma gurajući realne probleme pod tepih.

„Želio sam da se razjasnim oko tih problema i to traži malo vremena. Podsjetiću Vas da sam prije mjesec dana kazao da su se indentifikovale četiri grupe problema koje na neki način opredjeljuju razvojnu politiku Crne Gore i predložio da oko te četiri grupe problema porazgovaramo. Ne mogu Vam reći da smo se usaglasili 100 odsto, ali Vam mogu reći da smo možda 80 odsto problema koji su se ukazali na početku uspjeli da eliminišemo i uspjeli da približimo ili učinimo podudarnim stavove na ta pitanja.“, rekao je Đukanović.

On kaže da u pregovorima sa SDP-om nije "riječ o dvije plaže ili banalnostima“.

"Nije riječ o ni kakvim nepremostivim koncepcijskim razlikama u odnosu na ekonomska pitanja“, kazao je Đukanović i dodao da su problemi dominantno u političkoj, a ne ekonomskoj sferi.

Premijer Crne Gore kazao je da se otvaranjem pitanja Sutorine i izjavama bosanskog poslanika Denisa Bećirovića pokušava vratiti tok istorije unazad te da je njegova izjava uznemirujuća. Poslanik u novoizabranom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je u zvaničnu parlamentarnu proceduru uputio je Rezoluciju za poništenje ugovora sa Crnom Gorom o Sutorini.

"Te izjave su relativizirale ne samo ono na šta su radile dvije strukture Bosne i Hercegovine i Crne Gore na pripremi ugovora o razgraničenju na prostoru ex Jugoslavije, nego su se vratile u ono vrijeme prije Badinterove komisije relativizirajući nešto što se smatralo neupitnim standardom u procesu disolucije Jugoslavije, a to je da se disolucija dogodi na bazi on og razgraničenja koje je bilo interno u SFRJ", istakao je Đukanović gostujući kod Darka Šukovića.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je u julu Vlada Crne Gore prihvatila ugovor o razgraničenju sa BiH i ovlastila ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da potpiše taj ugovor.

"Takođe, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je utvrdilo prijedlog ugovora i on je sada pred tročlanim Predsjedništvom te zemlje. Međutim izjava Bećirovića nije usamljen glas sa političke i društvene scene Bosne i Hercegovine. Podsjetiću da je slično razmišljanje na glas imao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom mandatu bio član Predsjedništva, onda kada je BiH bezrezervno konstruktivno radila na pripremi prvpg međudržavnog ugovora o razgraničenju. Kad se tome dodaju i stavovi akademske zajednice Bosne i Hercegovine, onih koji su inspirisali ili podržali ovu inicijativu, onda to nije nešto što bi trebalo zanemariti. Iskreno se nadam da to nije ni nešto što treba prenaglasiti i nadam se da u Bosne i Hercegovine i dalje vlada jedna ozbiljna politika i namjera da se sa susjedima grade dobri odnosi", dodao je prvi čovjek Vlade.

Đukanović vjeruje da će Međudržavni ugovor o granici između Crne Gore i BiH i dalje biti prvi među dvijema državama na prostoru ex Jugoslavije.

Komentarišući najavljenu rekonstrukciju Vlade, premijer Đukanović je kazao da ima u vidu nekoliko osoba koje bi mogle zauzeti mjesta minstara u ministarstvima prosvjete, kulture i zdravlja, koja su sada upražnjena. Ipak, nije htio da kaže koje osobe ima na umu, jer još uvijek sa njima nije razgovarao.

 

 

Portal Analitika