U toku hapšenja osumnjičenih za infekciju beba

U Bijelom Polju u toku je akcija hapšenja osumnjičenih ljekara za infekciju pet beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici. Prema saznanjima Portala Analitika, uhapšeni su načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić i nekadašnja šefica Odjeljenja za neonatologiju Haka Tahirović.
U toku hapšenja osumnjičenih za infekciju beba
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Bivši direktor Bolnice Tomo Jeremić, trenutno se, prema dostupnim informacijama, ne nalazi u Crnoj Gori.

Prijethodno, roditelji pet beba su podnijeli krivične prijave protiv odgovornih lica za taj incident.

Istraga o uzrocima infekcija pet beba počela je tek nakon što je 11. novembra jedna od njih preminula u Kliničkom centru u Podgorici. 

U periodu od 3. do 13. novembra u Kliničkom centru primljeno je petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici. Tek dan nakon smrti bebe, odnosno 12. novembra, iz Kliničkog centra saopštavaju da su ugroženi životi još četiri bebe koje su primljene sa sličnim simptomima. 

Od 30 uzetnih briseva sa radnih površina, inkubatora, pelena, kompresa, zavoja, gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka vazduha, u čak 28 je potvrđeno prisustvo bakterija. U slezini preminule bebe pronađen je rod bakterije bacillus species, koja je izolovana i na čistim rukama babice, ali i na rukama jednog od doktora. Zbog incidenta, ministar zdravlja Miodrag Radunović je podnio ostavku.

 

Portal Analitika