Politika

ĐUKANOVIĆ: Odluke Podgoričke skupštine poništene su na referendumu 2006.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović kazao je u okviru današnjeg premijerskog sata u Skupštini Crne Gore da su odluke Podogričke skupštine poništene odlukama referenduma iz 2006. godine. Premijer je, odgovarajući na poslaničko pitanje, kazao da je Podgorička skupština poslužila kao instrument preko kojeg je tadašnja vlada Srbije uz pomoć svojih povjerenika u Crnoj Gori “izvršila prevrat i nedemokratski ukinula crnogorsku državu i njenu dinastiju”.
ĐUKANOVIĆ: Odluke  Podgoričke skupštine poništene su na referendumu 2006.
Portal AnalitikaIzvor

- Poništavanje odluka Podgoričke skupštine na način na koji se zalaže vaša partija iako moguće, imalo bi samo simbolički značaj u ovom vremenu. Ona ne bi mogla proizvesti nikavo pravno niti političko dejstvo s obzirom da je to već obezbjeđeno kroz odluke referenduma iz 2006. godine – poručio je Đukanović odgovarajući na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića.  

Popović  je postavio pitanje da li u skupštinsku proceduru treba da bude predlog zakona o poništavanju odluka Podgoričke skupštine.

- Mislim da bi se ukidanjem odluka Podgoričke skupšine ispravila istorijska nepravda koja je učinjena Crnoj Gori. Ako naša država postane dio  NATO i EU i ako te cjeline opstanu opstaće i naša država – poručio je Popović.puraokokijij

Đukanović je naveo da Podgorička skupština nije imala legitimitet.

- Podgorička skupština je nazvana “Velikom narodnom skupštinom”, što je institucija nepoznata u crnogorskom političkom sistemu. Shodno tome, oni koji su na Podgoričkoj skupštini odlučivali o državnom statusu Crne Gore i njene dinastije, nijesu mogli imati legitimitet da donose bilo kakve odluke, a kamo li odluku o državno-pravnom statusu Crne Gore - poručio je premijer.

Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović kazao je da su Popović i Đukanović diskutujući o ukidanju odluka Podgoričke skupštine iznijeli mnogo netačnih navoda, koji, kako kaže, vrijeđaju nacionalna, etnička i vjerska osjećanja.

”U ovom dijalogu dva političara su zloupotrijebila istorijske fakte i de facto pola Crne Gore vrijeđala na način kako su se interpretirali događaji iz naše, ne tako davne prošlosti. Je li sada legitimno da idući premijerski sat i ja postavim pitanje predsjedniku vlade i kažem oće li ova, ili neka druga vlada reagovati i preispitati odluke referenduma iz 2006. godine. Ubijeđan sam da moji i preci premijera, ali i mnogi drugi dobro znaju šta i kako je bilo. Sada otvaramo ova pitanja i širimo podjele u Crnoj Gori kada imamo million drugih stvari, a premijer kaže da je ovo pitanje dostojanstva. Valjda se državni interesi brane kroz vladavinu prava i jačanje ekonomije ove države, a ne kroz ovakve dijaloge koji ne služe ničemu, osim da vrijeđaju minimum pola Crne Gore”, istakao je Damjanović

Uvijek spremni na izbore: Predsjednik Vlade poručio je danas na premijerskom satu u parlamentu, da je uvijek spreman za izbore, ukoliko će to dovesti do boljih rješenja za  socio - ekonomske probleme građana.

- U datom trenutku treba da procjenimo da li je vrijeme za izbore. Vama je jasno iz svih mojih javnih nastupa  da na tu temu nikad nijesam imao negativan odgovor. Uvijek je pozitivan. Ako procijenimo da ćemo nakon izbora imati neka spremna i bolja rješenja koja će kvalitetnije odgovoriti na socio - ekonomska pitanja građana, na spremnost partije koju ja predstavljam apsolutno računajte - kazao je Đukanović odgovoarajući na pitanje predsjednika SNP-a Srđana Milića da li je Đukanović spreman za održavanje vanrednih parlamenntarnih izbora.

Milić je na to prokomentarisao da izbori dolaze u obzir ali ne pod ovim uslovima već uz elektronsku identifikaciju birača.

- To je bio posao Vlade i jasno je da nema političke volje da se to završi – rekao je Milić.

Đukanović je istakao da nije u pitanju opstrukcija već da jednostavno ti troškovi nijesu bili predviđeni budžetom za 2014. godinu i da će elktronska identifikacija birača biti uvrštena u budžet za 2015. godinu.

Milić je takođe pitao premijera o sredstvima za konstituisanje obaveza na osnovu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i projektima za koje su ona utrošena.

Premijer je istakao da su to pitanje pokrenuli.

- Ono se tiče samo invalida već cijelog društva odgovor na pitanje leži u tome da li smo učinili sve kao državna politka da podstakenmo ljude na radon pregnuće ako ne to  treba da popravljamo – poručio  je premijer.

Đukanović ponovio da je ekonomija u fokusu Vlade i da tako mora istati i nakon završetka mandata Vlade. Premijer je ocijenio da su javne finansije dodatno konsolidovane.

- Popravili smo naplatu poreza u odnosu na ranije. Bitno smo osnažili fondove javnih finansija - poručio je Đukanović. Predsjednik Vlade je naveo da je najvažnije dinamizirati ekonomski rast.

- Ne članstvo u EU kao samo po sebi, već kao posljedica dostignutog kvaliteta života na evropskom nivou. Ove stope ekonomskog rasta ne mogu zadovoljiti ambiciju našeg balkanskog društva. Treba težiti ka stopi ekonomskog rasta od pet odsto - rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba DPS-a Milutina Simovića.

Simović je pitao predsjednika Vlade o smjernicama ekonomske politike u 2015. godini.

 Zagađivač Pljevalja individualni potrošačiPremijer je kazao da, što se tiče Pljevalja, prema urađenim analizama ključni zagađivač te opštine nije Termoelektrana, već individualni potrošači koji kao sredstvo za grijanje koriste ugalj.

- Upravo u periodu kada Termoelektrana nije radila, zabilježeno je najveće zagađenje vazduha. Termoelektrana doprinosi ukupnom zagađenju vazduha, ali sudeći po ovim podacima, ne doprinosi ključno - kazao je Đukanović, u odgovoru na poslaničko pitanje iz Pozitivne Crne Gore.  

Đukanović je poručio da bi se problem znatno riješio toplifikacijom Pljevalja, čime bi se eliminisao veliki broj individualnih ložišta i kotlarnica.

Predsjednik te stranke Darko Pajović kazao je da su Pljevlja grad koji je državi dao sve što je mogao, a da je zauzvrat taj grad uništen potpuno.

- Apsolutna odgovornost za sve ono što se danas događa u Pljevljima je na sadašnjoj vlasti - naveo je Pajović. Lidera Pozitivne interesuje koje će biti konkretne aktivnosti Vlade, u vezi zagađenosti životne sredine u Pljevljima.

Portal Analitika