Region

Polovina zaposlenih u hrvatskim medijima ostala bez posla

Velika ekonomska kriza i kriza novina, zbog koje novinari gube posao i smanjuju im se plate, nastavila se u Hrvatskoj i u godini na izmaku. Nju je obilježilo i nekoliko sudskih presuda, među kojima se ističe ona u kojoj je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izgubio spor protiv HTV-a zbog prenošenja izjava premijera Zorana Milanovića kojima ga je navodno oklevetao i uvrijedio.
Polovina zaposlenih u hrvatskim medijima ostala bez posla
Portal AnalitikaIzvor

Savjetnik u Ministarstvu kulture Hrvatske Milan Živković kazao je da je kriza najvidljivija u višegodišnjem velikom padu prihoda od oglašavanja, što je za posljedicu imalo i značajno smanjenje broja zaposlenih u medijima.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka izvijestio je da su se, prema istraživanju Ministarstva kulture, prihodi novina i ostale periodike od 2008. do 2012. prepolovili s 3,19 milijardi kuna (oko 425 miliona eura) na 1,58 milijardi kuna (oko 210 miliona eura), dok je kod televizija prihod pao oko deset odsto. Uz to, u Hrvatskoj je po popisu stanovništva 2011. bilo gotovo 5.000 novinara, da bi u posljednih pet godina posao izgubilo od 1.500 do 2.100 novinara.

Relativnu stabilnost u prihodima bilježe televizija i radio, s prihodima od nešto više od dvije milijarde kuna (oko 266 miliona eura), dok rast prihoda od oglašavanja bilježe interenet portali, među kojima su informativni portali prihodovali 60 milijuna kuna (osam miliona eura).

Živković dodaje da se isti procesi događaju i u drugim državama EU, samo su u njima ranije počeli. U Hrvatskoj je pad počeo 2008. godine, dakle prije 2009. koja se smatra početkom ekonomske krize, kada su se novine značajno smanjile broj strana i objavljenih naslova. Sve te promjene odrazile su se na broj zaposlenih, pa je medijska industrija ostala bez 47 odsto zaposlenih, naveo je Živković.

Portal Analitika