Društvo

Delegacija EU: Profesionalnost medija da procjenjuju samoregulatorna tijela

Nedostatak profesionalizma u medijima pitanje je kojim se treba baviti prevashodno kroz odgovarajuća samoregulatorna tijela – rečeno je Pobjedi iz Delegacije EU u Podgorici, povodom dopuna Zakona o medijima, koje predviđaju da tužilac može da zabrani medij koji prekrši sudsku zabranu objavljivanja spornog sadržaja.
Delegacija EU: Profesionalnost medija da procjenjuju samoregulatorna tijela
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija Evropske unije poručila je da će pratiti razvoj događaja vezan za usvajanje dopuna Zakona o medijima.

- Istovremeno, podsjećamo da je efikasna primjena postojećeg zakonodavstva, uključujući i sprovođenje sudskih odluka, osnovno načelo vladavine prava. Naše je razumijevanje da Skupština Crne Gore još nije glasala o predloženim dopunama Zakona o medijima, te da je zatražila mišljenje Venecijanske komisije. Pratićemo dalji razvoj situacije u ovoj oblasti – saopšteno je Pobjedi iz Delegacije EU.

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija, Dunja Mijatović ranije je ocijenila da predloženi amandmani na Zakon o medijima mogu ugroziti medijsku slobodu.

- Amandmani mogu da izazovu zabranu distribucije medija, što je ekstremna mjera. Bilo kakva promjena zakona treba da bude pažljivo razmotrena da bi se sačuvale osnovne slobode i potrebno je da se povede javna debata, uključujući sve zainteresovane – kazala je Mijatović.

 Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Zoran Pažin nedavno je ocijenio da predložene dopune nijesu u skladu sa crnogorskim ustavom, ni sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Jedan od predlagača dopuna Snežana Jonica (SNP) kazala je da je saglasna sa Pažinom i da garantuje akt neće biti usvojen u formi u kojoj je predložen.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić je, tim povodom, kazao da je njegova partija i ranije upozoravala da predložene dopune nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore.

- Demokratska partija socijalista nije iznenađena ocjenama da je prijedlog dopuna Zakona o medijima neustavan. Potpuno je jasno da nema prostora za bilo kakvo drugačije mišljenje, pa takav stav očekujemo i od Venecijanske komisije – kazao je za Pobjedu Sekulić.

On je istakao da „problem ustavnosti nije riješen ni amandmanom koji je podnio jedan od predlagača, kako bi se dopune Zakona doradile.

- Za nas je situacija jasna. Osim što ima problema sa neusklađenošću sa Ustavom Crne Gore, prijedlog zakona je sporan i zbog činjenice što se njim na veoma grub i neprimjeren način vraća cenzura medija, što je za DPS takođe neprihvatljivo – kazao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, sadašnji medijski zakon sadrži dobra rješenja.

- Ako postoji potreba za pojedinim izmjenama, zna se put kojim se to radi – u konsultacijama sa medijskom zajendicom, onima kojih se zakon tiče, ali i sa onim što jeevropska praksa kada suu pitanju mediji i njihov rad – kazao je Sekulić.

On je iskazao uvjerenje da ni mišljenje Venecijanske komisije ne može biti drugačije od onoga koje je saopštio Pažin.

Spremni da poboljšamo zakon: Poslanica DF-a Branka Bošnjak, jedan od potpisnika dopuna Zakona o medijima, kazala je za Pobjedu da su predlagači spremni da djeluju amandmanski na taj tekst radi njegovog poboljšanja, kao i da su otvoreni za sugestije struke.

- Znam da je ovaj prijedlog izazvao mnogo polemike, a rezultat je neviđene kampanje lista koji je po blatu brutalno razvlačio ženu, veoma aktivnu u kritici režima. Možda se, iz te ogorčenosti i želje da se zakonski onemogući takva ogavna kampanja, napravio prijedlog koji nije izbalansirao sve, ali otvoreni smo da ga amandmanski unaprijedimo i uskladimo sa sugestijama VK i stručnjaka koji su dali čvrste argumente da treba nešto da se promijeni – kazala je Bošnjak.

Komentarišući izjavu Snežane Jonice da garantuje da zakon neće biti usvojen u formi u kojoj je predložen, Bošnjak je rekla da smatra da je “i koleginica Jonica u tom pravcu razmišljala”.

- Nijesam pravnik i poštujem struku, ali ne mogu da shvatim da neko ignoriše odluke suda i obesmišljava institucije sistema, a da prođe nekažnjeno. Mora se naći način da to ne prolazi nekažnjeno. Sloboda medija ne znači da možete da radite šta vam je volja i da “stavljate prst u oko” institucijama sistema. To ne smijemo dozvoliti, kao ni to da mediji koji profesionalno obavljaju posao ispaštaju radi onih koji urušavaju ugled medijske zajednice – dodala je ona.

 

Pobjeda, foto: CDM

Portal Analitika