Crna hronika

Akcija "Klok": Uhapšeno 17 osoba, zaplijenjeno 29,2 kilograma skanka

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova – Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja su jutros, u saradnji sa Višim državnim tužiocem u Bijelom Polju, realizovali policijsku akciju „Klok“, koja je bila usmjerena na presijecanje više lanaca krijumčarenja opojne droge marihuana tipa skank, kao i lišavanje slobode kriminalne grupe koja se bavila ovim krivičnim djelima, te suzbijanje ulične prodaje opojnih droga i lišenje slobode lica koja su pojedinačno rasturala drogu na uličnom nivou.
Akcija "Klok": Uhapšeno 17 osoba, zaplijenjeno 29,2 kilograma skanka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je izjavila portparolka Uprave policije Tamara Popović, tokom višemjesečne policijske akcije „Klok“ slobode je lišeno ukupno 17 osoba, od čega sedam jutros. Od tih sedam osoba četiri su osumnjičene da su krivična djela počinila kao članovi kriminalne grupe. Od deset osoba koje su lišene slobode u prethodnom periodu, tri su takođe osumnjičene da su krivična djela počinila kao članovi pomenute kriminalne grupe.

Policijski službenici su za vrijeme sprovođenja ove akcije ukupno oduzeli oko 29,2 kilograma skanka, preko pola kilograma heroina (553,6 grama), manju količinu kokaina (dva grama) i oko kilogram smješe za miješanje sa opojnim drogama, radi dobijanja na težini.

Policijski službenici su jutros slobode lišili H.J. (29) iz Plava, S.M. (34) iz Plava, Ž.Č. (45) iz Pljevalja, nastanjenog u Bijelom Polju i F.J. (26) iz Plava, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga u vezi sa krivičnim djelom kriminalno udruživanje. Jutros su slobode lišeni i B.V. (25) iz Bijelog Polja, S.D. (36) iz Bijelog Polja i N.R. (40) iz Bijelog Polja, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Policijske aktivnosti sprovedene u prethodnom periodu ukazuju na sumnju da su osumnjičeni H.J, S.M, Ž.Č. i F.J, kao članovi kriminalne grupe, čiji je organizator S.M. (38) iz Bijelog Polja koji je u bjekstvu i za kojim se traga, u dužem periodu iz Albanije nabavljali i organizovali krijumčarenje skanka preko Crne Gore ka Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji. Sumnja se da su se B.V, S.D. i N.R. (nevezano sa gorepomenutim licima koja su osumnjičena da su vršili krivična djela kao članovi kriminalne grupe) bavili rasturanjem, odnosno uličnom prodajom i posredovanjem u prodaji skanka, heroina i kokaina na području Bijelog Polja", precizirala je Popović.  

U prethodnom periodu, tokom sprovođenja akcije „Klok“, slobode su lišeni i M.J. (28) iz Sarajeva, E.J. (25) iz Plava i R.R. (24) iz Plava. Oni su osumnjičeni da su kao članovi kriminalne grupe, koju su činili pomenuti H.J, S.M, Ž.Č. i F.J, a čiji je organizator S.M (38), krijumčarili opojnu drogu skank sa teritorije Crne Gore za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Policijski službenici su tokom sprovođenja ove akcije presjekli tri krijumčarska lanca koja su išla navedenom rutom i od M.J, E.J. i R.R. zaplijenili ukupno oko 29,2 kg skanka.

"Policijski službenici su, osim ovih lica, takođe u prethodnom periodu lišili slobode i lica koja su pojedinačno osumnjičena za tzv. uličnu prodaju opojnih droga: Đ.M. (22), D.Z. (28) i S.Ć. (28) iz Bijelog Polja, S.P. (25) iz Mojkovca, N.D. (26) i V.P. (26) iz Podgorice i A.S. (32) iz Rožaja. Kod njih je pronađeno i oduzeto ukupno oko pola kilograma heroina (553,6 grama), manja količina kokaina (dva grama), oko šest grama marihuane i kilogram smješe za miješanje sa opojnim drogama.  Osim pomenutog S.M. (38), policijski službenici potražuju još dva lica – D.K. (31) i M.Č. (30) iz Bijelog Polja. D.K. i M.Č. su osumnjičeni za uličnu prodaju droge na području Bijelog Polja. Sva navedena lica, njih 20, se sumnjiče da su počinila krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok se osim za ovo krivično djelo još osam lica (S.M, H.J, S.M, Ž.Č, F.J, M.J, E.J. i R.R.) sumnjiče da su počinila i krivično djelo kriminalno udruživanje. Osumnjičeni F.J. se sumnjiči i da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, budući da je pretresom prostorija koje je koristio pronađena puška u ilegalnom posjedu za koju se sumnja da je u njegovom vlasništvu", kazala je Popović.

Sedam lica koja su lišena slobode jutros će, uz krivične prijave, u zakonskom roku biti privedeno Višem državnom tužiocu u Bijelom Polju, dok su lica lišena slobode u prethodnom periodu već procesuirana nadležnom tužiocu. 

Osim ovih 20 lica koja se sumnjiče za krivična djela (17 lišeno slobode i tri lica koja se potražuju), Područnom organu za prekršaje u Bijelom Polju su procesuirana još tri lica – A.R. (29) i B.Š. (37) iz Bijelog Polja i A.S. (49) iz Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinili prekršaje iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga.

U realizaciji akcije „Klok“ su, osim službenika Odsjeka, učestvovali i službenici centara bezbjednosti Bijelo Polje i Berane, odjeljenja bezbjednosti Plav i Mokovac i Posebne jedinice policije.

Portal Analitika