Ostalo

U Rusiji uzeto 3.000 uzoraka za testiranje na doping

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko otkrio je da je Svjetska antidoping agencija (WADA) posjetila Moskvu i da je tom prilikom uzela 3.000 uzoraka za analizu. WADA je uzela uzorke u okviru istrage koja se vodi povodom optužbi za sistematski doping u Rusiji, iznijetih u njemačkom TV dokumentarcu, kada su neki ruski atletičari i treneri priznali da je bilo prikrivanja dopinga.
U Rusiji uzeto 3.000 uzoraka za testiranje na doping
Portal AnalitikaIzvor

- Uputio sam pismo na adresu WADA u kome sam precizirao da smo spremni da primimo bilo koju komisiju i da ćemo joj pokazati sve što od nas bude tražila - rekao je Mutko agenciji "R Sport."

On je naglasio da je WADA posjetila Moskvu i da je u njenoj komisiji bilo tri člana, koje je predvodio direktor naučnog sektora.

- Prema mojim saznanjima, uzeli su oko 3.000 uzoraka koji će biti testirani između ostalih, i u laboratoriji u Kelnu - rekao je ministar sporta Rusije.

Njemačka TV mreža "ARD" je prije tri neđelje emitovala dokumentarac u kojem se optužuju ruski atletičari, treneri i zvaničnici za doping i njegovo prikrivanje. Predsjednik VFLA Valentin Balahniče je u međuvremenu demantovao optužbe i nazvao ih "gomilom laži".

On je odstupio sa mjesta blagajnika Međunarodne atletske federacije (IAAF) dok traje istraga o eventualnom dopingu. Etička komisija IAAF započela je istragu povodom tvrdnji o raširenom dopingu u Rusiji, što je učinila i WADA.

Portal Analitika