Region

Napravili dom zdravlja zahvaljujući džekpotu

Gradić Grosuplje, nedaleko od Ljubljane uspio je ove godine da dovrši novu zgradu doma zdravlja zahvaljujući pukoj sreći - u budžet te male opštine „kapnulo“ je više od tri miliona eura poreza još uvijek anonimnog stanovnika koji je prije godinu dana osvojio džekpot od rekordnih 21 milion eura.
Napravili dom zdravlja zahvaljujući džekpotu
Kristina Jerkov
Kristina JerkovAutor
Portal AnalitikaIzvor

- Novi dom zdravlja smo planirali još prije 20 godina, a ovo je bila zaista srećna okolnost - izjavio je za Slovenačku televiziju gradonačelnik Grosuplja Peter Verlič, dodavši da je dobro što opština nije morala da se zaduži za više od četiri miliona eura, kolika je vrijednost investicije, i to zahvaljujući nenadanom prilivu.

- Osnovni prihodi opština već godinama padaju i, ako se tako nastavi, trebaće nam više srećkovića koji dobijaju džekpot - našalio se Verlič.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je nedavno da će i lokalna samouprava morati da da svoj prilog štednji i stabilizaciji državnog budžeta, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo na terenu.

Slovenačka vlada je mjerama za iduću godinu predvidjela 90 miliona eura manje pomoći za siromašnije opštine, te ukidanje dosadašnjeg sufinansiranja opštinskih projekata, ali o tome još nema konačnog dogovora. Stanje u pojedinim opštinama je tako teško da se ukidaju i neki socijalni programi. Mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec nedavno je izjavio da bi, uz nastavak sadašnjih trendova, gradska blagajna iduće godine mogla da bankrotira i da je grad prezadužen, te da očekuje pomoć države.

Foto: grosuplje.si

Portal Analitika