Zanimljivosti

Žene koje drugi ohrabruju lakše gube kilograme

Ono što vam drugi govore o vašem izgledu i navikama u ishrani može na vas da utiče mnogo više nego što ste mislili...
Žene koje drugi ohrabruju lakše gube kilograme
Portal AnalitikaIzvor

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, objavljenog u magazinu “Personal Relationships”, žene koje su ohrabrivane od strane svojih partnera u vezi sa izgledom, bile su znatno sklonije gubljenju viška kilograma.

Sa druge strane, žene koje su se osjećale manje prihvaćeno od strane najbližih, bile su sklonije gomilanju suvišnih kilograma tokom vremena.

Do sada je bilo široko rasprostranjeno mišljenje da su uspijeh u dijeti ostvarivale prvenstveno žene nezadovoljne svojim izgledom. Međutim, stručnjaci sada ukazuju na to da nedostatak

samopouzdanja može mnoge žene – odvratiti od vježbanja i ohrabriti ih da se prepuste hrani.

Na jednom univerzitetu u Belgiji, naučnici su željeli da testiraju novu teoriju: da osjećanje prihvaćenosti podstiče gubitak kilograma. U istraživanju je učestvovalo preko 100 mladih žena – dio populacije najskloniji razvijanju nesigurnosti po pitanju izgleda - kojima su izmjereni BMI, nivo samopouzdanja i briga u pogledu težine, i koje su odgovarale na pitanja o tome kakve su bile reakcije njihovih bližnjih na njihovu neisugrnost u pogledu fizičkog izgleda.

Žene koje su imale najmanje podrške od porodice i prijatelja najviše su dobile na težini. Zanimljivo je da su čak i one žene, koje prije istraživanja nisu osjećale nikakvu zabrinutost u vezi sa prekomjernom težinom, počele da se goje nakon što su izjavile da su osjetile pritisak od strane bližnjih.

Iako se čini logičnim da, ako nekome ko je gojazan kažete da dobro izgleda - to može biti protumačeno kao zeleno svijetlo za dalje prejedanje, zapravo će dovesti do toga da osoba odluči da sama smrša iz svojih razloga, a ne zbog pritiska koji stvaraju porodica i prijatelji.

Takođe, nedostatak samopouzdanja uzrokovaće dodatni stres i osjećanje anksioznosti, koji mogu za posljedicu imati prejedanje.

Nažalost, nećete moći uvijek da spriječite negativne komentare, ali odgovor na nečiju zamjerku poput “Hvala, ali to što si rekao/la nimalo ne pomaže”, mogao bi značajno da izmijeni dalji tok komunikacije.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika