TV / Film

"Prije kiše" među 500 revolucionarnih filmova

Švajcarski filmski centar "Filmpodium" u Cirihu uvrstio je makedonski film "Prije kiše" reditelja Milča Mančevskog među 500 najrevolucionarnijih filmova u istoriji kinematografije.
"Prije kiše" među 500 revolucionarnih filmova
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode mediji u Skoplju, makedonski film "Prije kiše" našao se na listi najrevolucionarnijih filmova svih vremena zajedno sa "Građaninom Kejnom" Orsona Velsa, "Rašomonom" Akira Kurosave, kao i sa filmovima Felinija, Bergmana, Hičkoka i Kjubrika.

"Prije kiše" je makedonski film iz 1994. godine čiju filmsku radnju čine tri priče: "Riječi", "Lica" i "Slike", čija su glavna tema tragične i nesrećne ljubavi u vrijeme ratova i međunacionalnih sukoba zbog raspada bivše SFRJ.

"Prije kiše" je i Njujork tajms uvrstio među 1.000 najboljih filmova svih vremena, za film Milča Mančevskog u Firenci je održana akademska konferencija a film je i dio predavanja na mnogim univerzitetima u svijetu.

Ovo ostvarenje osvojilo je do sada više od 30 međunarodnih nagrada među kojima su Zlatni lav u Veneciji i Zlatni kondor u Argentini, a nagrađivan je i u Švedskoj, Brazilu, Rusiji, Turskoj i Belgiji, kao i od strane UNICEF-a.

Izvor: BETA; foto: b92.net

 

Portal Analitika