Politika

NOVA: Državni funkcioneri da imaju jednog pratioca

Nova srpska demokratija (NOVA)zatražila je danas da najviši državni funkcioneri imaju jednog pratioca i jednog vozača koje plaća država. Portparol te stranke, Jovan Vučurović, ocijenio je da je apsolutno nedopustivo da građani i dalje plaćaju stotine onih koji čuvaju i opslužuju najviše državne funkcionere.
NOVA: Državni funkcioneri da imaju jednog pratioca
Portal AnalitikaIzvor

„Zahtijevamo da se promijene procedure i prestane sa ponižavanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koji se zbog nečijih strahova i kompleksa pretvaraju u ličnu pratnju“, navodi se u izjavi Vučurovića.

Prema njegovim riječima, umjesto da se, u trenutku kada se država nalazi na ivici bankrota, ti državni funkcioneri solidarišu sa građanima, oni neprestano povećavaju svoju pratnju i prave sve veće troškove.

„Izgleda da se u Crnoj Gori samo za tu svrhu otvaraju nova radna mjesta, a javnost je u međuvremenu saznala da postoje čak trojica šefova unutar premijerovog obezbjeđenja. To znači da se i broj pripadnika njegovog obezbjeđenja utrostručio, što je skandalozno“, kazao je Vučurović.

NOVA, kako je naveo, traži da najviši državni funkcioneri imaju jednog pratioca i jednog vozača koje plaća država, „a ako pojedini od njih imaju neke lične strahove i frustracije, neka od svog novca iznajme privatna obezbjeđenja, pošto su ionako dovoljno para stavili u štekove“.

„Tražimo, takođe, da se hitno zaustavi svakodnevno blokiranje podgoričkih ulica, a to maltretiranje građana se izvodi samo zbog toga što pospani premijer, negdje oko 12 sati, odlazi na posao. Taj cirkus, sa sve rotacijama, se odvija gdje god kroči predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS)“, rekao je Vučurović.

Crna Gora, tvrdi on, godišnje plaća 100 miliona samo za kamate zbog katastrofalne politike DPS-a i Socijeldemokratske partije, a premijer izvodi predstavu i zloupotrebljava, i na taj način, državni novac.

Prema njegovim riječima, ako je smisao suverene Crne Gore „cirkus i predstava u kojoj najvažniji funkcioneri treba da imaju na stotine pratilaca, poslugu, sobarice, lift bojeve, avione, luksuzne automobile, jahte, onda takva suverenost treba samo njima“.

„Kada se svemu ovome dodaju i drugi troškovi, i reprezentacije u ekskluzivnim restoranima, dnevnice, razni bakšiši i slično, dolazi se do podatka da država za 'opsluživanje' premijera i drugih najviših državnih funkcionera godišnje izdvaja makar deset miliona EUR“, naveo je Vučurović.

On je ocijenio da je poštenije te pare preusmjeriti negdje drugo gdje su potrebnije, na primjer za zaposlene u MUP-u, koje neko zbog malih plata uporno pokušava da gura u korupciju kako bi ih poslije ucjenjivao i držao u pokornosti.

Malo je, kako je naveo, čudno da je i predsjednik parlamenta „po bahatosti krenuo premijerovim stopama i ne želi ni po čemu da zaostaje, pa se i on kroz saobraćajnu gužvu 'probija' pod rotacijama i blokadom saobraćaja“.

„Dakle, konstatujemo da se u državi koja se suočava sa bankrotom i u kojoj vlada siromaštvo, samo na servisiranje trojice najviših državnih funkcionera, od kojih je jedan bez odgovarajućeg narodnog legitimiteta, godišnje iz budžeta izdvaja više od deset miliona EUR“, zaključio je Vučurović.

 

MINA

Portal Analitika