Region

Srbija: Od mišje groznice oboljelo 30-oro

U selu Zaplanjska Toponica, opština Gadžin Han, proglašena je epidemija tularemije, akutne zarazne bolesti koju prenose glodari, od koje je oboljelo 30 ljudi, rekao je danas Tanjugu vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović.
Srbija: Od mišje groznice oboljelo 30-oro
Portal AnalitikaIzvor

Jedno dijete liječi se na Dječijoj klinici i jedna žena je na Klinici za infektivne bolesti u Nišu, dok se ostali liječe ambulantno, rekao je Tiodorović i istakao da je epidemija pod kontrolom ljekara i stručnih ekipa.

Izvor zaraze su glodari, najčešće miševi i pacovi, a put prenošenja je zagađena hrana ili voda, kao i kontakt sa glodarima, naveo je on i kazao da to mogu da budu i radne površine ili prašina prilikom pripreme, na primjer, sijena za stoku, kazao je Tiodorović.

Iz preventivnih razloga seoski vodovod se ne koristi, a stručne ekipe više puta su obišle selo i naložile mjere kao što su pojačana opšta i lična higijena, deratizacija i upotreba maske prilikom obavljanja poslova na selu.

Znaci oboljevanja su povišena temperatura, bol u grlu, uvećanje limfnih čvorova, a inkubacija može da traje 10 do 17 dana i kada se otkrije na vrijeme uspješno se liječi, naveo je Tiodorović.

On ukazuje da je ove godine primijetan znatan rast populacije glodara što ukazuje i povećan broj oboljevanja od mišje groznice u prirodnim žarištima bolesti u Srbiji.

Broj oboljelih od mišje groznice ove godine bio je dva puta veći u odnosu na broj zabilježenih oboljevanja u prethodnim godinama do 2006.

Portal Analitika