Politika

Predstavljen Građanski pokret: Bez saradnje sa DPS-om

Novi subjekt na poltičkoj sceni Crne Gore Građanski Pokret predstavljen je danas a članovi Inicijalnog odbora poručili su da će se GP zalagati za tri temeljna cilja - građansku državu, demokratsku smjenu vlasti i evroatlanske vrijednosti.
Predstavljen Građanski pokret: Bez saradnje sa DPS-om
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga kako su najavili na današnjoj konferenciji za medije zalagaće se i za vladavinu prava, otvorenu i stvaralačku ekonomiju, socijalno, pravedno i uravnoteženo društvo, štedljivu racionalnu i efikasnu vlast, održivi razvoj i regionalnu usklađenost,  društvo ravnopravnih, obrazovano društvo, kao i za stabilnu i ohrabrujuću zajednicu.

Koordinator Inicijalnog odbora GP-a je bivši predsjednik SDP-a Žarko Rakčević, a novinarima su se danas obratili i čalnovi IO Dritan Abazović, Božena Jelušić, Slađana Kavarić i Miloš Konatar.

Rakčević je poručio da država mora bolje i drugačije i da je jednopartijska vlast zarobila državu. On je poručio da Pokret želi da doprinese demokratskoj smjeni vasti.

- Potrebna je demokratska i mirna smjena vlasti i to je prvi preduslov za politički, ekonomsko socijalni i društveni oporavak. I bez afere "Snimak" znalo se za zloupotrebe i korupciju zato se mi zalažemo za izbornu reformu koja će omogućiti političku konkurenciju - kazao je Rakčević.zarkokokijiji

On je istakao da su širom Crne Gore zatvorene fabrike spomenici jedne promašene ekonomske politike.

- Potreban nam je novi model razvoja, podršku treba dati realnoj ekonomiji, onima koji stvaraju a ne partijskim vojnicima i ortacima sa međunrodnih potjernica - poručio je Rakčević

Odgovarajući na pitanje novinara sa kim će od parlamantarnih partija sarađivati i da li su otvoreni za saradnju sa DPS-om član IO Dritan Abazović je odgovorio da je saradnja se DPS-om isključena.

- GP će sarađivati sa svima koji žele promejene u Crnoj Gori što isključuje DPS. Što se tiče opozicije, oni sa kojima možemo sarađivati će se sami prepoznati. Ko je zaista za promjene jeste naš strateški partner  - rekao je Abazović.

Abazović je rekao da će on i Mladen Bojanić u Skupštini od sada predstavljati Građanski pokret.

On je istakao da će se GP zalagati prije svega za građansku državu i eurointegracije ali i za demokratsku smjenu vlasti.

- Ne zato što mi želimo silu na sramotu da smjenimo vlast nego zato što nema demokratske države bez smjene vlasti, nema građanske države bez smjene valsti i nema ekonomskog progresa. Moramo psotai konkurentno društvo koje će se takmičiti u doborme i u kvalitetu ideja. Ne možemo misliti da je samo jedna monopolistička najbolja - rekao je Abazović i poručio da neće dozvoliti da opozicija pobijedi u nekom gradu a da ne smijeni vlast.

On je naglasio da se GP zalaže za integracije u EU i NATO.

- Kao najpragmatičniji oblik zadovoljenja njene bezbjednosne komponente Crne Gore treba da bude članica NATO. Ali to ne znači da one koji ne misle kao mi smatramo neprijateljima. Oni za nas nisu državni neprijatelji već građani koji imaj prevo na drugačiji stav - kazao je Abazović.dritanokokijij

Član Inicijalnog odbora Građasnkog pokreta Miloš Konatar pozvao je sve građane da učestvuju u daljem stvaranju pokreta.

- Kreiramo politiku za nešto, a ne samo protiv nečega - istakao je Konatar.

Božena Jelušić član IO poručila je da Crna Gora ima problem da se integriše i spolja i unutra.

- Trebaju nam stručni ljudi, a ne politička elita. 25 godina korupcije i nepotizma vuku na dno ekonomski i društveni kapital drzave - smatra ona.

Jelušić, kako je kazala, vjeruje da ljudu mogu da se mijenjaju i da Crna Gora može da se mijenja.

- Zato nam je potreban širok građanski pokret - naglasila je ona i dodala da vjeruje da je čaša do “pola puna i da ima smisla ovo što radimo.”

Članovi Inicijalnog odbora Građanskog pokreta osim Rakčevića, Abazovića, Konatara, Božene Jelušić, Slađane Kavarić su i Mladen Bojanić, Rade Bojović, Branko Lukovac, , Boban Batrićević, Emin Duraković, Šerbo Rastoder, Rade Milošević, Dragan Ćiro Cvetković, Miro Perović, Nihad Kršić i Danilo Lakić.

Portal Analitika