Svijet

Novi rumunski predsjednik: Za pet godina želim zemlju bez korupcije

Novi rumunski predsjednik Klaus Joanis, koji je zbog svoje anti-korupcione platforme i zadobio poverenje građana, pozvao je danas političare da suzbiju korupciju, ukorijenjenu u jednoj od najsiromašnijih članica Evropske unije, prenose svjetske agencije.
Novi rumunski predsjednik: Za pet godina želim zemlju bez korupcije
Portal AnalitikaIzvor

"Za Rumuniju nema drugog puta, osim da postane zemlja oslobođena svih oblika korupcije", rekao je Joanis u parlamentu, pošto je i zvanično preuzeo funkciju šefa države.

"Ovo mora biti jasno shvaćeno na svim političkim nivoima", istakao je Joanis.

Novi predsjednik dodao je da želi da zemlja u potpunosti bude oslobođena korupcije, kada za pet godina bude završavao mandat.

Joanis (55), koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora 16. novembra pobijedio protivkandidata, aktuelnog premijera Viktora Pontu, rekao je u inauguracionom govoru da će biti predsjednik svih Rumuna i da mu je čast što mu su mu Rumuni ukazali povjerenje.

Inauguracijom Joanisa okončana je 10 godina duga vlast prethodnog predsjednika Trajana Baseskua, koji je bio na čelu zemlje u dva mandata.

Joanis, atipična figura za rumunsku politiku, pripadnik je njemačke nacionalne manjine i bio je gradonačelnik grada Sibiua u Transilvaniji.

Uloga predsjednika u Rumuniji je uglavnom ceremonijalna, ali u važnim trenucima predviđa značajna ovlašćenja. Predsjednik nadlgeda spoljnu politiku, imenuje premijera, a može takođe da uloži veto na zakone i vrati ih parlamentu na doradu.

Portal Analitika