Berane: Otvorena izložba „Magija igle i niti” u Polimskom muzeju

Izložba koja se sastoji od originalnih djelova narodne nošnje iz prve polovine 20. vijeka otvorena je u Polimskom muzeju u Beranama i trajaće do kraja januara sljedeće godine.
Berane: Otvorena izložba „Magija igle i niti” u Polimskom muzeju
Portal AnalitikaIzvor

Direktorica JU „Polimski muzej” Violeta Folić kazala je da je cilj ove izložbe da se prikažu djelovi nošnje iz različitih krajeva Crne Gore njihova raznolikost, bogatstvo i ljepota koja je dočarana vezom, pletom i uopšte načinom ukrašavanja.

"Izložbe, kao što je ova, imaju za cilj da osvježe u nama osjećanje bliskosti i jedinstva sa svojimprecima, da nas podstaknu da kroz nošnju pomenemo i nekai mena, kao što je Divna Veković, čiju fotografiju imamo sačuvanu u nošnji koja se nosila u Vasojevićima, kakva je i na naslovnoj strani našeg kataloga”, naglasila je ona.

Izložbu je otvorio direktor Etnografskog muzeja Crne Gore Blažo Markuš, koji je tom prilikom istakao da mu je posebno drago što se na ovajnačin, putem izložbi, nastavlja dugogodišnja kulturna saradnja sa Beranama.

"Veze između Cetinja i Berana nijesu od danas, one traju vise od 200 godina, počev od Mojsija Zečevića, preko MiljanaVukova i Gavra Vukovića,koji je kao ministar spoljnih poslova proveo preko 30 godina na Cetinju”, kazao je on.

Na izložbi se predstavila i mješovita vokalna grupa "Gorske oči" i klapa „O’ Dive bel canto”.

Portal Analitika