Politika

SNP: Poništiti odluku o proglašenju KAP-a biznis zonom

Klub odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) predložio je da se u dnevni red sjednice Skupštine, po hitnom postupku, uvrsti Predlog odluke o obrazovanju Komisije za provjeru zakonitosti, uspješnosti i transparentnosti raspolaganja imovinom Glavnog grada. Sjednica Skupštine Glavnog grada zakazana je za utorak.
SNP: Poništiti odluku o proglašenju KAP-a biznis zonom
Portal AnalitikaIzvor

Komisija bi, kako se navodi, trebalo da izvrši uvid u relevantnu dokumentaciju organa, organizacija i službi Glavnog grada u vezi konkretnih slučajeva raspolaganja imovinom radi utvrđivanja, odnosno provjere da li su nadležni organi ili institucije poštovale princip zakonitosti, uspješnosti i tarnsparentnosti.

"To se posebno odnosi u slučajevima povodom kojih je bilo sumnji da je raspolaganje imovinom Glavnog grada učinjeno na njegovu štetu i opšteg interesa", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da će Komisija, na predlog najmanje tri člana, uvid u odgovarajuću dokumentaciju izvršiti za konkretne akte raspolaganja imovinom, učinjenim nakon 1. januara 2000. godine.

Predloženo je da Komisija ima osam članova, po četiri predstavnika vlasti i opozicije. Predsjednik bi bio iz opozicije, a njegov zamjenik iz skupštinske većine.

Odbornički klub SNP-a je predložio da se u dnevni red ove sjednice uvrsti i Predlog o stavljanju van pravne snage Odluke Skupštine o utvrđivanju lokacije Kombinata aluminijuma biznis zonom.

"Odluka je donijeta motivisana namjerom da novi vlasnik KAP-a dođe u izuzetno privilegovani položaj činom sticanja vlasništva nad imovinom te kompanije", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da u proceduri koju je sprovela stečajna uprava KAP-a za prodaju njegove imovine nije predviđena obaveza prema potencijalnim kupcima da će se ta lokacija proglasiti biznis zonom.

"Na taj način, kroz kupoprodajnu ciienu imovine KAP-a nije valorizovana povoljnost i korist koju novom vlasniku imovine donosi Odluka o utvrđivanju zone KAP-a biznis zonom", navode odbornici SNP-a i ocjenjuju da postoji sumnja da se radi o koruptivnim radnjama.

Odbornicima podgoričke Skupštine je, u vezi ovih zahtjeva SNP-a, dostavljeno mišljenje gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, koji smatra da ih treba odbiti.

(Mina biznis)

Portal Analitika