Ostalo

Predsjednik FIDE Iljumžinov posjetio Crnu Goru

Predsjednik Svjetske šahovske federacije (FIDE) Kirsan Iljumžinov posjetio je juče Crnu Goru, zajedno sa direktorom FIDE Berikom Balabaevim, saopšteno je Portalu Analitika iz Šahovskog saveza Crne Gore.
Predsjednik FIDE Iljumžinov posjetio Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo je druga posjeta vodećih ljudi svjetske šahovske federacije Crnog Gori u 2014. godini. U ovogodišnjoj predizbornoj predsjedničkoj kampanji Iljumžinov je obećao da će Crna Gora biti jedna od prvih destinacija koju će posjetiti nakon izbora i održao je obećanje", ističe se u saopštenju.

Jučerašnjem sastanku u prostorijama Šahovskog saveza Crne Gore je, pored šahovskih zvaničnika, prisustvovao i savjetnik predsjednika Vlade za preduzetništvo i strana ulaganja Aleksandar Tičić.

"Razmatrana su mnoga pitanja vezana za mogućnosti saradnje izmeđe Svjetske šahovske federacije i države Crne Gore, odnosno njenog Šahovskog saveza. Jedno od pitanja koje je najviše zanimalo vodeće ljude FIDE je implementacija programa šah u škole, odnosno šah kao izborni, fakultativni ili obavezni predmet u školskom sistemu. Predsjednik Iljumžinov je naveo primjer Republike Kalmikije, koja se nalazi u sastavu Rusije i čiji je on bio dugogodišnji predsjednik. Prije dvadesetak godina uveden je u školski program šah kao obavezan predmet još od prvog razreda osnovne škole. U tom momemtu Kalmikija, republika sa 400 000 stanovnika, nije imala nijednog kvalifikovanog šahistu a rezultati koji su postizali njihovi  učenici na školskim takmičenjima znanja bili su prosječni. Nakon izvjesnog perioda učenici iz Kalmikije su na takmičenjima znanja iz školskih predmeta postizali daleko bolje rezultate od svojih vršnjaka iz drugih djelova Rusije. Savezno ministarstvo obrazovanja je poslalo komisiju da utvrdi uzroke takvog napretka i zaključak je bio da je za to najviše zaslužno izučavanje šaha od najmanjeg uzrasta. Sada se radi na tome da se primjer iz Kalmikije primjeni na čitavu Rusiju. Nije potrebno isticati da Kalmikija sada ima više velemajstora vrhunske klase", naglašava se u saopštenju.

21iljumzinovposjetaDruga tema razgovora bila je organizacija velikih šahovskih takmičenja u Crnoj Gori.

"Zaključeno je da postoji obostrani interes i mogućnost za takav vid saradnje. Razmatrane su i mogućnosti o zajedničkim investicijama i izgradnji „kuće šaha“, regionalnog centra za razvoj šaha. Dogovoreno je da obje strane ova pitanja u narednom periodu detaljno elaboriraju i da njihova realizacija bude tema sledećeg sastanka. Predsjednik FIDE je bio veoma zadovoljan spremnošću Crne Gore na saradnju i najavio nove dolaske sa  konkretnim predlozima.

Nakon toga je predsjednik FIDE posjetio državni šampionat u šahu, uručio pehare našim najboljim šahistkinjama, dao kratak intervju državnoj televiziji i napustio Crnu Goru u ranim popodnevnim časovima", precizirano je u saopštenju Šahovskog saveza. 

Portal Analitika