Region

Šešelj: Vučić je davao mnogo ekstremnije izjave od mene

Haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je u intervjuu za bosanskohercegovačku televiziju "Face" da je Srebrenica ključna srpska kompromitacija i da je "važno da se to kaže, jer je Srebrenica najmračnija tačka na srpskoj strani", prenosi Dnevni avaz.
Šešelj: Vučić je davao mnogo ekstremnije izjave od mene
Portal AnalitikaIzvor

"Ja ne osporavam zločin u Srebrenici, samo tvrdim da nije genocid. Bila su tri logora u Prijedoru gde su ljudi ubijani, maltretirani i pljačkani. To su bili i civili. Ja ne osporavam zločine u Prijedoru, ja ne osporavam zločin u Srebrenici, ne želim osporavati nijedan zločin", izjavio je Šešelj.

Odgovarajući na pitanje o ratnoj ulozi sadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, Šešelj je rekao da ako je on ratni zločinac, onda su to i Nikolić i Vučić. Šešelj je istakao da je Aleksandar Vučić davao mnogo ekstremnije izjave od njega.

U intervjuu koji je objavljen sinoć u dnevniku televizije Face, Šešelj je izdvojio Željka Ražnatovića Arkana.

"Nisam štedeo zločince sa srpske strane. Arkan je bio zločinac pod okriljem državne službe sigurnosti. U Zvornik je 1992. godine došao s policijskim vozilom Saveznog SUP-a i rotacijskim svetlima sa 39 svojih ljudi. Po nalogu Biljane Plavšić, lokalna vlast u Zvorniku mu je dala 350.000 maraka da ratuje", rekao je Šešelj.

Na pitanje zašto su hrvatski političari burno reagovali na njegovo puštanje iz Haaga, a bošnjački nijesu, Šešelj je odgovorio da su  bošnjački političari- inteligentniji.

-Hrvati su se ponašali kao somovi kada se upecaju na mamac. Sarajevo me poznaje. Sarajevskim jalijašima niko nije bio ravan, ni u Beogradu, ni u Zagrebu, ni u Jugoslaviji. Niko se nije upecao na moje izjave u Sarajevu. Ja bih volio da jeste. Sarajevo je moj rodni grad. Neko bi me tamo dočekao radosno, neko s mržnjom. U Beogradu su me mnogi dočekali s mržnjom- kazao je Šešelj.

Odgovarajući na tvrdnje da je on etnički Hrvat, Šešelj je rekao da  "ima mnogo Hrvata koji tvrde da sam ja Hrvat".

-Hrvati žale što ja zaista nijesam Hrvat, voljeli bi da sam njihov. Teška rana za mene je što su moja tri kuma Nikolić,Vučić i Drašković, izdajnici srpskog naroda- rekao je Šešelj.

Na ponovljeno pitanje hoće li se u Hag vratiti dobrovoljno, Šešelj je odgovorio da neće.

"Ako me Nikolić i Vučić uhapse, kao moji direktni saučesnici u ratnim zločinima, onda šta ja tu mogu", zaključio je Šešelj. 

Portal Analitika