Svijet

ISIS pogubio 100 svojihboraca koji su htjeli da odu

Islamska država strijeljaja je stotinu svojih boraca iz stranih država koji su pokušali da odu iz grada Rake, izjavio je u subotu za dnevnik Financial Times-a pripadnik snaga koje se bore protiv sirijskog režima i ISIS-a, prenio je AFP.
ISIS pogubio 100 svojihboraca koji su htjeli da odu
Portal AnalitikaIzvor

Militant, koji je želio da ostane neimenovan i za kojeg FT tvrdi da ga 'dobro poznaje' izjavio je da je 'provjerio tih 100 pogubljenja' stranih džihadista koji su se željeli da se povuku iz sukoba.

Džihadisti ISIS-a u Raki rekli su da je stvorena posebna jedinica vojne policije koja je zadužena za strance koji žele da dezertiraju, što je urodilo pretresima desetaka objekata u kojima žive borci i jednakim brojem hapšenja.

Britanska štampa sredinom oktobra je tvrdila da je ISIS uhitio pet Britanaca, tri Francuza, dva Njemca i dva Belgijanca koji su se željeli da se vrate u svoje domovine nakon što su se požalili da se bore protiv pobunjeničkih grupa umjesto protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Navodno bi se kućama željelo da vrati ukupno 30 do 50 Britanaca, ali se boje hapšenja kada stupe na britansko tlo, u to su vrijeme procjenjivali istraživači sa londonskog King's Collegea s kojima je u kontakt stupio jedan od njih, tvrdeći da govori u ime svih.

Od početka kampanje vazdušnih udara koju je u avgustu pokrenula međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om, Islamska država izgubila je jedan dio osvojenog područja i priličan broj vojnika, koji je svakim dan sve veći.

Tokom 40-ak dana između oktobra i novembra izvedeno je oko 2000 vazdušnih udara, u kojima je ubijeno oko 500 ljudi, većinom džihadista, objavio je Sirijski opservatorijum za ljudska prava (SOHR).

Izvor: tportal.hr

Portal Analitika