Region

Sa ruske granice u zatvor umjesto kući

Ruska pogranična služba ovih dana sve češće u pritvor odvodi srpske radnike koji su sa lažnim boravišnim dozvolama radili u toj zemlji, pišu Novosti.
Sa ruske granice u zatvor umjesto kući
Portal AnalitikaIzvor

Broj zadržanih radnika iz Srbije u posljednjih mjesec dana je veći od 50, a osim novčanih kazni, mnogima poslije deportacije prijeti višegogodišnja zabrana ulaska u Rusiju.

Beogradski list piše kako su srpski radnici „uvjereni da su im poslodavci sredili radne dozvole“, u Rusiju došli kao turisti, bez vize. Pri povratku, na granici imaju velike probleme s predstavnicima Federalne službe bezbjednosti, pošto se u Rusiji bez vize može boraviti do mjesec dana, ali kao turista, a ne kao radnik.

- Koliko ih je trenutno u pritvoru, teško je precizirati, ali srpske diplomate u Moskvi pokušavaju da im pomognu. Predstavnici Federalne službe bezbjednosti (bivši KGB), koji se između ostalih brinu za prelazak granice, tvrde da će svi koji su prekršili zakon morati pred sud. Oni bi mogli da provedu u pritvoru oko mjesec dana. Neki od radnika sa lažnim papirima pušteni su nakon što su kauciju za njih dali rođaci ili prijatelji, uz obavezu da se na poziv jave sudu – pišu Novosti.

U tekstu se navodi i da su, sudeći po pečatima na pasošima, poslodavci srpskim radnicima „obezbijedili lažne boravišne dozvole od korumpirane policije i lokalne migracione službe negdje u ruskoj provinciji“.

- Te lažne dozvole su mnogi platili i po hiljadu dolara, što znači da su najmanje jedan mjesec radili samo za taj pečat u pasošu. Građevinari se žale da je procedura za dobijanje radne dozvole komplikovana i dugotrajna... U „crnim statistikama“ je vrlo malo Srba, što dokazuje da ljudi zaista dolaze da rade, i ne bave se kriminalom. Kada je riječ o prevarama, uglavnom se dešavaju u zemljačkom krugu – navodi se u tekstu.

Novosti podsjećaju da je ruska Duma nedavno donijela zakon kojim se zabranjuje ulazak u Rusiju na deset godina onima koji krše migracioni režim. Zabrana ulaska se odnosi na strance koji su u Rusiji bili neprekidno više od 270 dana bez dozvole, a glavne probleme donose radnici iz bivših sovjetskih republika, pogotovo iz centralne Azije.

Portal Analitika