Politika

Medojević: Hapšenja po nalogu američkih bezbjednosnih agencija

Akciju hapšenja međunarodnih švercera oružja u Podgorici crnogorska policija izvela je po nalogu američkih bezbjednosnih agencija, kazao je član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nebojša Medojević.
Medojević: Hapšenja po nalogu američkih bezbjednosnih agencija
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodni šverceri oružja Kristijan Vintila (44), Masimo Romanjoli (43) i Virdžil Flaviju Georgesku (42) uhapšeni su u Podgorici.

»Još 2008 godine u parlamentu ukazao sam da određene strukture crnogorskih bezbjednosnih službi, vrha režima i mafije imaju uspostavljenu saradnju sa jednom od najopasnijih svjetskih terorističkih organizacija FARCOM iz Kolumbije”, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, tada niko u Crnoj Gori nije ozbiljno shvatao njegova upozorenja i informacije.

“Očigledno je bilo iz izvora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da se 2007/8 godine, po nalogu vrha crnogorskog režima, Crna Gora pretvara u platform za djelovanje najopasnijih svjetskih terorističkih organizacija i narko kartela i da je postala ključna destinacija gdje se ugovaraju veliki kriminalni poslovi, pere novac i obezbjeđuje zaštita bjeguncima od pravosuđa raznih zemalja”, naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je rekao da se to ovih dana potvrdilo.

Medojević je kazao da međunarodni šverceri oružja u Crnoj Gori djeluju duži niz godina i imaju potpunu zaštitu bezbjednosnih službi i vrha režima, i da su samo dio velikih međunarodnih transakcija koje se obavljaju uu Crnoj Gori.

“Tek pod pritiscima obavještajnih bezbjednosnih agencija Sjedinjenih Američkih Država naše službe su to uradile, inače ne bi, niti bi otkrile tokove šverca oružja, pranja novca, presrele informacije i uhapsile krijumčare, koji nisu prvi put u Crnoj Gori i tu sklapaju globalne prljave poslove vezane za šverc oružja i pranje novca”, naveo je on.

Medojević to smatra pravim razlozima zašto Crna Gora nije dobila poziv za NATO.

On je rekao da je više puta ukazivao da poziv iz Alijanse nije došao zbog veza vrha crnogorskog režima sa terorističkim organizacija, koje se smatraju prijetnjama po bezbjednost SAD.

“Mislio sam da će predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, koji se predstavlja kao čovjek koji je odan interesima NATO-a i SAD, upravo po ovom pitanju zakazati i Savjet i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, da se otvori pitanje djelovanja globalnih terorističkih organizacija na području Crne Gore, da vidimo ko ih štiti i koga plaćaju i kakve su štete po državu i građane od ovakvih kriminalnih aktivnosti vrha vlasti”, naveo je Medojević.

On smatra da bi predsjednik Odbora za bezbjednost trebalo da zakaže sjednicu tog tijela, navodeći da je 2008.godine govorio u parlamentu ali i kasnije na sjednicama Odbora na tu temu.

“Tada sam bio optužen od tadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića da radim protiv države, da radim za druge zemlje i da blatim Crnu Goru. Vidite da se, kao i uvijek, sve moje teške ocjene o stanju bezbjednosti u Crnoj Gori bile utemeljene na vrlo preciznim informacijama i mojoj patriotskoj namjeri da se Crna Gora iščupa iz kandži kako domaće tako i međunarodne mafije”, rekao je Medojević.

On je kaza da policija do sada nije objavila informaciju o hapšenju, jer to nije bila akcija crnogorske policije i službi bezbjednosti.

“Međunarodne ozbiljne službe bezbjednosti slabo sarađuju sa crnogorskim, jer ih smatraju kompromitovanim od organizovanih kriminalnih grupa”, tvrdi Medojević.

On smatra da je u ovom slučaju jednostavno dat nalog za hapšenje od američkih agencija.

“Ne znamo kojih, ali vjerovatno je u pitanju DEA, koja već dugo prati djelovanje FARCA. Oni su radili posao naših službi-oni su pratili opasne švercere, dokumentovali kontaknte i dali nalog crnogorskim službama da ih uhapse”, naveo je Medojević.
Prema njegovim riječima, to je pokazatelj koliko crnogorske službe bezbjednosti nijesu sposobne da obavljaju svoj posao kroz međunarodnu saradnju.

Portal Analitika