Region

BEOGRAD: Otvoren most dugačak 1.507 metara

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Narodne Republike Kine Li Kećang, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, svečano su otvorili most koji povezuje Zemun i Borču u Beogradu.
BEOGRAD: Otvoren most dugačak 1.507 metara
Portal AnalitikaIzvor

Premijeri Srbije i Kine otkrili su i ploču prijateljstva, a potom presjekli vrpcu.

Iako je u javnosti prozvan kao "Kineski most", građevina ime nosi po Mihajlu Pupinu. Glavni izvđač radova bila je kineska kompanija, a most je dio Sjeverne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmjestiti teretni saobraćaj iz centra grada, prenio je RTS.

Radovi na mostu Zemun–Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke ukupno 21,6 kilometara i dio od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. godine. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Ukupna vrijednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbjeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Na prvom mostu izgrađenom na Dunavu nakon 79 godina, koji je spojio obale Zemuna i Borče, a uspješno su obavljena probna opterećenja.

Podsjećamo, Kinezi će u Crnoj Gori graditi i prvu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, dugu nešto više od 40 kilometara. Planirano je da radovi budu završeni za četiri godine.

rtcg.me

Portal Analitika