Politika

DN: Abazović “spojio” Građanski pokret

Od sljedeće sedmice na političkoj sceni Crne Gore pojaviće se novi politički subjekat - Građanski pokret, koji će sačinjavati bivši pozitivci Dritan Abazović i Mladen Bojanić te članovi Pravedne Crne Gore i Foruma 2010.Na čelu pokreta trebalo bi, prema nezvaničnim informa¬cijama DN, da se nađe bivši li¬der SDP Žarko Rakćević.
DN: Abazović “spojio” Građanski pokret
Portal AnalitikaIzvor

Bivši poslanik Pozitivne Dri­tan Abazović uspio je u svojoj namjeri da okupi ljude koji će činiti Građanski pokret, a koji će biti formiran tokom nared­ne sedmice, najvjerovatnije u ponedjeljak ili utorak. Abazo­vić je, kako nezvanično sazna­ju DN, uspio da u politiku vrati ljude koji su bili van nje više od deceniju, ali i da za isti sto dove­de nekadašnje "političke prija­telje" koji dugo vremena nijesu komunicirali. To se prije svega odnosi na nekadašnjeg lidera SDP Žarka RakČevića, koji će, prema nezvaničnim saznanji­ma DN od izvora koji je upućen u formiranje pokreta, biti pred­sjednik novog subjekta, i aktu-elnog lidera Pravedne Crne Go­re Rada Bojovića, koji će se takođe naći u Građanskom po­kretu. Rakčević će, kako je DN kazao izvor blizak ljudima ko­ji su učestvovali u formiranju pokreta, sa sobom povući čla­nove iz Foruma 2010, ali i odre­đena materijalna sredstva ko­ja će novom političkom subjek­tu pomoći da "stane na noge" u organizacionom smislu.

U Građanskom pokretu će se naći i bivša predsjednica Poli­tičkog savjeta Pozitivne Božena Jelušić, koja bi trebalo da bude potpredsjednica, a u novom su­bjektu bi trebalo da bude i biv­ši šef crnogorske diplomatije i predsjednik Pokreta za nezavi­snost Branko Lukovac. Takođe, u pokretu će se biti i univer­zitetski profesori, a DN saznaju da će to prije svega biti profeso­ri nikšićkog Filozofskog fakulte­ta Šerbo Rastoder, Tatjana Bečanović i Rajka Glušica.

Prema nezvaničnim infor­macijama DN, o ulasku u Gra­đanski pokret pregovaralo se i sa pojedinim predstavnicima crnogorskog civilnog sekto­ra, prije svega sa direktoricom CGO Daliborkom Uljarević, ali ona nije bila spremna da se upusti u političke vode.

Građanski pokret će, kako je to već nekoliko puta ranije poručivao Abazović, biti prozapadno orijentisan a zalagaće se za učlanjenje Crne Gore kako u EU, tako i u NATO te za stvaranje funkcionalne demo­kratske države.

Portal Analitika