Svijet

RAMA: Srbija nije naš neprijatelj

Srbija nije naš neprijatelj i prošlost moramo ostaviti iza nas, izjavio je albanski premijer Edi Rama u ekskluzivnom intervjuu za N1, poslije sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
RAMA: Srbija nije naš neprijatelj
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da Srbija i Albanija treba zajedno da rade na tome da Evropska unija (EU) shvati da treba snažnije da podrži Balkan.

Naši odnosi moraju ići naprijed, istakao je Rama, koji "čvrsto vjeruje" da će Srbiji krenuti na bolje i da će "svima biti bolje" kada se ona "oslobodi bremena, suoči sa realnošću i prizna Kosovo".

Rama je, upitan kada će se i gdje sljedeći put sastati sa Vučićem, odgovorio da je premijera Srbije pozvao da dođe u Tiranu.

"Rekao sam to i na konferenciji za novinare i privatno. Može da dođe i kaže šta god želi u Tirani i niko se neće osjetiti isprovocirano, niko neće osjetiti ništa loše zato što nemamo potpunu usaglašenost oko ovog velikog pitanja", naglasio je Rama.

"Istovremeno, mi moramo da sarađujemo. Srbija nije naš neprijatelj. Srbija je potencijalno naš veoma važan saveznik, s kojom ćemo život ljudi, u Srbiji, Albaniji i regionu učiniti mnogo boljim", istakao je premijer Albanije.

Ovo je ključno, smatra Rama, jer mi imamo zajedničkog neprijatelja - siromaštvo, nezaposlenost, mnogo stvari koje su naslijeđe loših vlada iz prošlosti.

"I ovdje i tamo. Narodi traže odgovore. Fudbal postaje veliko pitanje kada su drugi problemi iza nas, kao problemi koje sam pomenuo. Hajde da damo prosperitetnu budućnost našim narodima", poručio je Rama.

"Učinimo da prošlost ne utiče na našu bolju budućnost, a zajedno možemo imati bolju budućnost", ocijenio je Rama, koji je "siguran u to".

"Hajde da zajedno učinimo nešto veliko. Hajde da razmišljamo o velikim djelima. Ne treba da budemo tako mali kao fudbalska lopta. Ona je previše mala. Svijet je veliki, a fudbalska lopta je previše mala", zaključio je Rama.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika