Region

Kina poklonila Srbiji 4,5 miliona eura

Imamo veoma dobro političke odnose i unapređivaćemo ih. Kina i Srbija ma kako i koliko bile različite, teže da vode nezavisnu i politiku mira i mi se odlično razumijemo i slažemo po svim ključnim političkim pitanjima, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon bilateralnog susreta sa premijerom Kine Li Kećijangom i potpisivanja 13 sporazuma.
Kina poklonila Srbiji 4,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Vučić se zahvalio premijeru Liju i ministrima u kineskoj vladi i svima koji su došli na samit. Srbija je, kazao je, ponosna što ima gosta kao što je kineski premijer.

On se zahvalio kineskom premijeru na poklonu od 35 milona juana (oko 4,5 miliona eura) koje mogu da se koriste i za vraćanje kredita i plaćanje kamata.

Takođe, naveo je da se u pregovorima došlo povoljnijih uslova sa kineskom Eksim bankom o izgradnji Termoelektrane Kostolac.

On je precizirao da je grejs period produžen sa pet na sedam godina, a kamata je spuštena sa 3 na 2,5 odsto.

Vučić je rekao i da je dogovoreno formiranje radnih grupa sa Mađarskom i Makedonijom, a uskoro i sa Grčkom, i da će se do 20. januara izaći sa zajedničkim stavom o modelu finansiranja pruge od Budimpešta do Beograda, i kasnije od Beograda do Skoplja i dalje prema Atini.

On je kazao da su se partneri bavili svim važnim pitanjima - od razmjene najsavremenijih tehnologija u sferi telekomunikacija, termoelektranom i izvozom jagnjećeg mesa u Kinu, jer postoji potencijal za veći izvor na kinesko tržište.

Premijer Srbije je istakao da je postignut konsenzus o očuvanju svjetskog mira i neophodnosti razvoja, te za očuvanje sistema uspostavljenog poslije Drugog svjetskog rata.

„Kineska strana podržava evropske integracije Srbije“, zaključio je Li.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika